Sestavine

  • 3 čebule
  • 1,2 kg korenja
  • 4 paradižniki
  • velik kos svežega ingverja
  • 2 zelena čilija
  • 2 žlici repičnega olja
  • 1 žlička semen grškega sena
  • 2 žlički semen kumina (orientalske kumine)
  • 2 žlički koriandrovih semen
  • 8 zelenih strokov kardamoma
  • 1 žlička kurkume
  • 2 žlički garam masale
  • sol in poper
  • 2 litra zelenjavne jušne osnove
  • sok 1 limone
  • 2 dl mleka (ali kokosovega mleka)

ko postrežemo

  • salsa iz indijskih oreškov in koriandra
  • narezana mlada čebulica

Priprava

1.

Čebulo drobno nasekljamo, korenje narežemo na kolobarje, paradižnik na koščke. Ingver olupimo in nasekljamo, čili nasekljamo.

2.

V kozici segrejemo olje. Dodamo semena in kardamom ter pražimo, da začnejo cvrčati. Dodamo čebulo in korenje ter pražimo nekaj minut, da se malo obarvata in zadišita. Nato dodamo paradižnik, ingver, čili in začimbe ter dušimo še 8 do 10 minut, medtem občasno pomešamo.

3.

Prilijemo jušno osnovo, zavremo in nežno kuhamo 40 minut, da je korenček zelo mehak. Pustimo, da se malo ohladi, nato juho gladko zmešamo s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku. Dodamo limonov sok ter solimo in popramo po okusu. Juho zlijemo nazaj v lonec, dodamo mleko in pogrejemo. Ponudimo jo s salso iz indijskih oreškov in koriandra ter z mlado čebulico, narezano na kolobarčke.

Nasvet

Recept za salso najdete tukaj.

7