Sestavine

  • 4 velike palačinke (glej osnovni recept spodaj)
  • 3 stroki česna
  • 200 g mocarele
  • 50 g parmezana
  • 1 žlica in še malo oljčnega olja
  • 400 g (1 pločevinka) paradižnikove polpe
  • 1 dl pasiranega paradižnika (passate)
  • 200 g mlade špinače
  • 250 g rikote
  • obilen ščep nastrganega muškatnega oreška
  • sol in poper

Priprava

1.

Česen stremo. Mocarelo odcedimo in natrgamo na koščke. Parmezan naribamo.

2.

V kozici segrejemo olje in na njem nekaj sekund pražimo 2 stroka česna, nato pa dodamo paradižnikovo polpo in pasiran paradižnik. Solimo in popramo ter pustimo vreti 10 do 15 minut, da se tekočina zgosti v omako. Špinačo segrevamo v mikrovalovni pečici 2 minuti, da ovene, ali pa jo stresemo v cedilo in prelijemo z vrelo vodo. Ko se špinača dovolj ohladi, da jo lahko primemo, iz nje iztisnemo kar največ tekočine, nato pa jo grobo narežemo.

3.

Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Zmešamo rikoto, špinačo, muškatni orešek, preostali česen in nekaj soli ter popra. Paradižnikovo omako damo v pekač, velik približno 20 x 30 cm. Špinačno mešanico namažemo po polovici vsake palačinke, nato palačinke prepognemo po sredini in nato še enkrat, da dobimo trikotnike. Razporedimo jih po omaki ter potresemo z mocarelo in parmezanom. Vse pokapamo s kančkom olja in pečemo 15 do 20 minut, da omaka na površini nekoliko zabrbota.

4