Domači krekerji z grobo mleto soljo
Naredite si krekerje in jih pomalicajte v službi.
Domači krekerji z grobo mleto soljo
Naredite si krekerje in jih pomalicajte v službi.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2013
ČAS PRIPRAVE: 30 min
KOLIČINA: 18 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 50 g hladnega masla
- grobo mleta sol
- moka za delovno površino
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Maslo narežemo na kocke. Dva nizka pekača obložimo s papirjem za peko. V posodo kuhinjskega robota damo moko, pecilni prašek, maslo in pol žličke grobe soli. Mešamo kakšno minuto, da se maslo dobro premeša z moko. Dodamo 4 žlice vode in spet premešamo, da dobimo mehko, vendar nelepljivo testo. Če je testo presuho, dodamo še kakšno žlico vode.
Na rahlo pomokani delovni površini testo čim tanjše razvaljamo na pravokotnik, velik približno 50 x 25 cm. Premažemo ga z malo vode in posujemo z žličko grobo mlete soli. S prsti sol na rahlo vtremo v testo. Z vilicami večkrat zabodemo v testo, nato ga narežemo na 18 kosov. Razporedimo jih po pekačih; naj vas ne skrbi, če se pravokotniki malo skrčijo. Pečemo 10 do 15 minut, da se krekerji spečejo, vendar so še vedno svetle barve. Na prvi pogled so videti krhki, vendar se bodo med ohlajanjem utrdili. Razporedimo jih na kuhinjsko rešeto in popolnoma ohladimo. V nepredušni posodi jih lahko hranimo do dva tedna. Postrežemo jih s kremastim sirom.
Nasvet
Krekerje lahko posujemo tudi s kakšno drugo začimbo, lahko pa že v testo dodamo strok česna.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.