Sestavine

  • 200 g moke in še malo za delovno površino
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 50 g hladnega masla
  • grobo mleta sol

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Dva nizka pekača obložimo s papirjem za peko. Maslo narežemo na kocke. V posodo kuhinjskega robota damo moko, pecilni prašek, maslo in 1⁄2 žličke grobe soli. Mešamo kakšno minuto, da se maslo dobro premeša z moko. Dodamo 4 žlice vode in spet premešamo, da dobimo mehko testo, ki se ne lepi. Če je presuho, dodamo še kakšno žlico vode.

2.

Na rahlo pomokani delovni površini testo čim tanjše razvaljamo na pravokotnik, velik približno 50 x 25 cm. Premažemo ga z malo vode in posujemo z žličko grobo mlete soli. S prsti sol na rahlo pritisnemo v testo. Z vilicami ga večkrat prebodemo, nato pa narežemo na 18 kosov. Razporedimo jih po pekačih. Nič hudega ni, če se pravokotniki malo skrčijo. Krekerje pečemo 10 do 15 minut, da so pečeni, a so še vedno svetle barve. Na prvi pogled bodo videti krhki in lomljivi, vendar se bodo med ohlajanjem strdili. Razporedimo jih na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se popolnoma ohladijo. V nepredušni posodi jih lahko hranimo do dva tedna. Postrežemo jih s sirom in vloženo zelenjavo, lahko pa tudi s humusom.

Nasvet

Krekerje lahko posujemo tudi s kakšno drugo začimbo, lahko pa že v testo dodamo strok česna.

32