Sestavine

  • 500 g mladega krompirja
  • 2 zelenjavni jušni kocki
  • 1 kg bučk
  • šopek mlade čebulice
  • 100 g naribanega sira čedar
  • ščep muškatnega oreška
  • sol in poper
  • sir in malo muškatnega oreška ali popra za posip

Priprava

1.

Krompir očistimo, skrtačimo in grobo narežemo. Damo ga v večjo kozico, dodamo toliko vode, da je pokrit, v vodo pa nadrobimo še jušni kocki. Zavremo, nato kozico pokrijemo in kuhamo 5 minut. Dodamo grobo narezane bučke in jih v pokriti kozici kuhamo 5 minut. Nato dodamo še skoraj vso mlado čebulo, narezano na kolobarje (malo pa je prihranimo za postrežbo). Pokrijemo in kuhamo 5 minut.

2.

Kozico odstavimo, v juho vmešamo sir in začinimo z muškatnim oreškom, soljo in poprom. S paličnim mešalnikom zmeljemo sestavine. Če je juha pregosta, dodamo še malo vode. Vlijemo jo v skledice, posujemo s sirom, muškatnim oreškom ali poprom in kolobarji prihranjene mlade čebule.

37