Božič je čas, ko se svet preobrazi v čarobno deželo, polno lučk, smrečic in veselih obrazov. A čeprav se ta praznik praznuje povsod po svetu (seveda ne v vseh državah), ima vsaka država svoje edinstvene tradicije, navade in okuse, ki naredijo božič poseben.
Božična miza v Italiji
Italija je znana po svoji kulinarični dediščini, ki pride do izraza tudi na božični mizi. Ena izmed tradicionalnih jedi, ki jih pripravijo za božič, je panettone, slastno sadno pecivo, napolnjeno z rozinami in agrumi. Poleg tega ne smejo manjkati tortelini v juhi, ki simbolizirajo bogastvo in obilje v prihajajočem letu. Za popolno italijansko božično večerjo poskrbijo s sedmino, ki je jed iz sedmih rib ali morskih sadežev, kar predstavlja sedem svetih zakramentov.
Luminarije v Mehiki
V Mehiki je božič zelo verski praznik z veliko poudarka na družinskih srečanjih in svetih obredih. Eden izmed najlepših običajev je postavljanje luminarij v obliki svetih src pred domovi. Te svetilke iz papirja, osvetljene s svečami ali lučmi, ustvarijo očarljivo praznično vzdušje. Poleg tega pripravljajo tradicionalne jedi, kot je pozole, krepka juha iz koruze in mesa, ter romerito, omako iz različnih začimb, ki jo postrežejo s pečenim puranom.
Sovražniku ne pozabite voščiti – Japonska
Na Japonskem božič ni tako pomemben kot v zahodnih državah, vendar je v zadnjih letih vse bolj priljubljen. Božično drevo, ki ga imenujejo kurisumasu tsuri, je postalo simbol praznika. A najbolj edinstvena božična tradicija na Japonskem je verjetno večerja v KFC. Zaradi oglasov v 70. letih se je obiskovanje KFC na božično noč spremenilo v priljubljeno tradicijo. No, nekateri pa piščanca kot v KFC pripravijo kar doma.
Božič v Braziliji prinaša svetlobo
Božič v Braziliji prinaša svetlobo, glasbo in veselje. Brazilci praznujejo božič z velikimi praznovanji ter obilo glasbe in plesa. Velik del božičnih prireditev poteka na prostem, saj je decembra v Braziliji poletje. Na božično jutro se brazilski otroci zbudijo z upanjem, da bodo našli darila pod prazničnim drevesom. Poleg tega je običajno, da družine obiščejo polnočne maše, kjer pojejo božične pesmi in molijo. Tradicionalna božična jed v Braziliji je rabanada, podobna francoskemu toastu, ki jo ocvrejo in posujejo s sladkorjem in cimetom.
Božični običaji v Gani
V Gani, ki postaja ena najbolj katoliških držav v Afriki, je božič čas praznovanja, molitve in dobrodelnosti. Ljudje se zbirajo v cerkvah, kjer sodelujejo v božičnih bogoslužjih, pojejo pesmi in poslušajo verske zgodbe. V večini domov se okrašujejo božična drevesa in luči. Ena izmed posebnosti božiča v Gani je bakoto, praznično pecivo iz bananinega in krompirjevega testa, ki je pogosto del božične pojedine. Ljudje tudi obdarujejo revne in si med seboj izmenjujejo darila ter s tem širijo veselje in radost v skupnosti.
Božični običaji na Timorju
Na Timorju, majhnem otoku v jugovzhodni Aziji, božič praznujejo z verskimi obredi in tradicionalnimi rituali. Polnočne maše so pomemben del božičnih praznovanj, kjer verniki molijo, pojejo in se veselijo rojstva Jezusa Kristusa. Med božičnimi obredi so pogosti tudi tradicionalni plesi, pesmi in predstave, ki prikazujejo lokalno kulturo in zgodovino. Timorci radi okrasijo svoje domove z ročno izdelanimi okraski in lučmi. Božična pojedina običajno vključuje različne jedi, kot je ikan sabuko, riba, ki jo pripravijo na žaru in postrežejo s tradicionalnimi prilogami, odlična pa je tudi enolončnica batar da’an.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.