Praznična peka: najboljši piškoti
Preizkušeni recepti in nasveti za peko piškotov, s katerimi si bomo popestrili (pred)praznični čas
Članek je objavljen na Dober tek
Dragi ljubitelji peke, zdaj prihaja naš čas! Decembrske dni si bomo polepšali in popestrili z ustvarjanjem v kuhinji. Začenjamo s piškoti, ki so nam v veselje ne le zaradi priprave, ampak tudi zato, ker jedcem pričarajo neskončno zadovoljstvo.
Kaj bi december brez piškotov
Ko iz kuhinje zadiši po cimetu, oreščkih in čokoladi, ko smo od moke umazani od glave do pet in ko pečica brez predaha greje ves dan, vemo, da se je začela praznična peka. Najprej so na vrsti piškoti, ki jih v nepredušno zaprti škatli lahko hranimo najdlje. Njihova ‘slaba’ lastnost je le, da jih po navadi hitro zmanjka …
Nasveti za peko piškotov
Piškotov ni težko speči, a tu in tam gre lahko kaj narobe. Še posebno začetnikom se lahko pripeti kakšna nevšečnost, zaradi katere piškoti ne uspejo ali pa niso tako popolni, kot bi lahko bili.
Začnimo z nasveti, ki bodo prav prišli predvsem manj izkušenim in vsem tistim, se šele podajajo na sladko pot peke piškotov.
Zbrali smo tudi trike in skrivnosti, ki bodo v pomoč tudi tistim, ki se na peko že spoznajo, a bi radi postali pravi piškotni mojstri.
Radi bi se lotili priprave testa in potrebujete zmehčano maslo, a ste ga pozabili pravočasno vzeti iz hladilnika. Poznamo odlično bližnjico, kako na hitro zmehčati maslo.
Če se vam zgodi, da je testo lepljivo in se prijema na podlago, valjar ter modelčke, imamo rešitev tudi za to težavo.
Za številne piškote potrebujemo vaniljo – iz stroka je najboljša in najbolj aromatična. Ali veste, kako uporabimo vaniljev strok?
Boste pekli z orehi, lešniki, mandlji? Preberite nasvet o praženju oreščkov in kako jim z lahkoto odstranimo kožice.
Tudi čokolada je pogosta sestavina piškotov. Da ne bo šlo nič narobe, je tukaj kuhanje s čokolado od A do Ž.
Za krašenje piškotov je brizgalna ali dresirna vrečka nepogrešljiva. Zbrali smo nekaj trikov, da vam bo šlo delo lažje od rok.
Zdaj pa k receptom
Dobertekovci smo veliki ljubitelji piškotov, zato je naša zbirka receptov obsežna in zelo raznolika. Prepričani smo, da boste med recepti našli svojega najljubšega.
Klasični piškoti: 10 stalnic, ki ne smejo manjkati
Recept: Krhki piškoti – osnovni recept, ki vedno uspe, lahko pa se poigramo z različnimi oblikami in okusi
Recept: Pisani medenjaki – z veseljem jih bodo okrasili (in tudi snedli) naši najmlajši pomočniki
Recept: Vaniljevi rogljički – preprosti, a vedno zaželeni; morda jih poznate tudi pod imenom orehovi kifeljčki
Recept: Cimetove zvezdice – ko zadiši po cimetu, vemo, da prazniki že trkajo na vrata
Recept: Kokosovi poljubčki – sladki in prhki, da se kar stopijo v ustih
Recept: Domači prijatelj – le kaj bi brez teh piškotov, ki jih zlahka pripravimo v velikih količinah
Recept: Janeževi upognjenci – dišeči piškoti, ki nikoli niso manjkali na praznični mizi
Recept: Linške zvezdice – še ena klasika, s katero nas je vedno razveselila babica
Recept: Čokoladni razpokančki – eden modernejših receptov, ki se je v trenutku zavihtel med klasike
Recept: Florentinci – tokrat s kandiranimi češnjami, mandlji, kokosom in temno čokolado
Preverite naše najljubše recepte za piškote s čokolado
Recept: Brizgani piškoti z oblivom iz bele in mlečne čokolade – priljubljeni piškoti ‘na mašinco’
Recept: Krhki masleni piškoti s kavo, lešniki in čokolado – pregrešna kombinacija najboljših okusov
Recept: Whoopiji – biskvitni piškoti, ki jih z različnimi kremami sestavimo v sendvičke (recept mojstra Gorazda Potočnika, avtorja knjige Čokolada)
Recept: Božični keksi – čokolada v družbi orehov in kokosa je vedno zmagovalna
Recept: Čokoladni makroni – malce zahtevnejši, a brez skrbi, trud je poplačan v trenutku, ko ugriznemo v to popolno mini sladico
Piškoti, ki očarajo še tako zahtevne
Recept: Krhki jelenčki – navdušili bodo staro in mlado, zato so idealni, da jih podarite
Recept: Pisani čokoladni piškoti z imeni – personalizirano je trendno
Recept: Adventni koledar iz čokoladnih medenjakov – za vse, ki odštevajo in se pri tem radi sladkajo
Recept: Hišica iz medenjakov – za vse, ki radi ustvarjajo
Recept: Čipkast vaniljev piškot – velik piškot, ki se bo vsem vtisnil v spomin
Piškoti, ki jih popestrimo s sadjem
Recept: Limonove zvezdice – ko se združita sladek piškot in kiselkasta limonova krema
Recept: Figovi vogalčki – iz suhih fig, pripravljeni v enem kosu in narezani pozneje
Recept: Sacherini – piškoti, ki po imenu in okusu spominjajo na torto Sacher
Recept: Čokoladno-pomarančni piškoti – za vse, ki vemo, da sta čokolada in pomaranča najboljši prijateljici
Recept: Hrustljavi mangovi piškoti – kdo pravi, da so za praznike lahko na mizi le tradicionalni okusi
Piškoti so čudovito darilo
Najlepše darilo je čas, ki ga posvetimo svojim najdražjim. Preberite nekaj misli o tem, kako lepo se je vrniti k bistvu praznikov.
Če radi ustvarjate v kuhinji, specite veliko piškotov in z njimi obdarite sladkosnede. Veseli bodo katerih koli, še posebno pa tistih, ki jih imajo najraje. Če potrebujete še več zamisli za obdarovanje, poglejte ideje za darila iz kuhinje.
Poglejte še v slovarček
V pomoč pri izbiri sestavin in pripravi piškotov vam bo tudi naš slovarček, v katerem boste našli razlage manj znanih pojmov.
Manj znane sestavine:
- demerara
- muskovado
- sultanine
- krokant
- nugat
- sladkorna masa
- mešanica začimb za piškote, medenjake, pecivo, napitke (tudi sladka začimbna mešanica ali mešanica sladkih zimskih začimb)
Postopki
Posebne vrste peciva, sorodniki piškotov:
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.