Nov dosežek Tomaža Kavčiča in Gostilne pri Lojzetu
piše: Revija Dober tek
Članek je objavljen na Revija Dober tek
Maja 2023 je znamenita hiša prestižnih šampanjcev Krug, ki jo v Sloveniji zastopa podjetje Merit HP, v imenitno družbo Krug Ambassade sprejela Dvorec Zemono, kjer Gostilno pri Lojzetu vodi priznani chef Tomaž Kavčič.
Dvorec Zemono je tako postal prva in edina lokacija Krug Ambassade v celotni Adriatic regiji, ob tej priložnosti pa je ekipo Dvorca Zemono preko video povezave osebno pozdravil tudi Olivier Krug, direktor hiše Krug in predstavnik šeste generacije te legendarne družine.
»Krug Ambassade so podaljšek naše hiše, so del družine, zato je sprejem novih članov, še posebej na novih trgih, za nas vedno zelo poseben in čustven trenutek. V svetovno mrežo Krug Ambassades se uvrstijo le tiste restavracije, hoteli in bari, ki svojim gostom nudijo nepozabne trenutke ob uživanju v vrhunskih kulinaričnih stvaritvah, ki jih spremlja kozarec šampanjca Krug. Chefi, ki postanejo naši ambasadorji, si z nami delijo vrednote mojstrstva in spoštovanja individualnega karakterja vsake sestavine. Seveda so tudi strastni ljubitelji naših šampanjcev, ki jih s ponosom vidimo na njihovih vinskih kartah.«
Olivier Krug
Tomaž Kavčič je Olivierju zaupal, da je strasten ljubitelj šampanjcev Krug že več kot tri desetletja in je z njimi obeležil tudi svojo 50. letnico. »Najboljši šampanjec, kar sem jih v življenju pil, je bil Krugov 1996 Clos du Mesnil in sprejem v mrežo Krug Ambassade zame in za vso ekipo Gostilne pri Lojzetu in Dvorca Zemono pomeni veliko čast, za katero smo izjemno hvaležni. Veselimo se novih idej in sodelovanj, ki jih prinaša članstvo v tej navdihujoči skupnosti.
Tomaž Kavčič
Tomaža Kavčiča kmalu čaka njegovo prvo srečanje s Krug ambasadorji v Budimpešti. Cilj mreže Krug Ambassade namreč ni le povezovanje restavracij, barov in hotelov s hišo Krug, temveč tudi med seboj, s čimer želijo krepiti izmenjavo idej, spodbujati kreativnost in ustvarjati nova sodelovanja. Poleg ljubezni do njihovih šampanjcev so v hiši Krug Tomaža Kavčiča za ambasadorja izbrali kot enega najpomembnejših kulinaričnih akterjev v Sloveniji, pionirja na številnih področjih, ki je pri nas že pred četrt stoletja uvajal slow food in v Slovenijo pripeljal organizacijo JRE (Jeunes Restaurateurs de Europe). Z Gostilno pri Lojzetu vsako leto osvoji Michelinovo zvezdico in 4 kape na ocenjevanju kulinaričnega vodnika Gault & Millau, na znameniti lestvici najboljših restavracij sveta La Liste pa je za leto 2023 prejela 92,5 točk. Bil je tudi prvi na celotnem področju nekdanje skupne države, ki je šampanjce Krug ponudil svojim gostom, svoje navdušenje nad njimi pa deli tudi preko jedi, ki se idealno spajajo s šampanjci Krug. Tomaža s hišo Krug povezuje tudi dolga družinska tradicija, saj je tudi sam že četrta generacija v Gostilni pri Lojzetu, ki se nahaja v dvorcu Zemono iz 17. stoletja v čudoviti Vipavski dolini, ki jo chef z ljubeznijo predstavlja na svojih krožnikih.
Tomaž Kavčič je sprejem v elitno družbo pričakal prav tam, na dvorcu Zemono, v družbi hčerke Sare Kavčič in sommelierja Anžeta Kristana, ki je izpostavil, da je Gostilna pri Lojzetu edina lokacija v Sloveniji, kjer Krug šampanjce strežejo na kozarec. »Vsakič, ko odpremo steklenico Kruga, dobim mravljince, to je res zelo čustveno doživetje,« je dejal Anže, ki se še posebej veseli dostopa do redkejših steklenic, kar je ena od prednosti vključenosti v mrežo Krug Ambassade.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.