Sestavine

  • 1 čebula
  • 1 velik jajčevec (pribl. 320 g)
  • 250 g kuhanega rjavega riža
  • 3 žlice paradižnikove mezge (koncentrata)
  • 1 žlička zelenjavne jušne osnove v prahu
  • majhen šopek kopra in še malo za okras (po želji)
  • po 2 žlički mletega cimeta in pimenta
  • sol
  • poper
  • 250 g mletega mesa
  • 2 veliki jajci
  • 250 g paradižnika iz pločevinke
  • repično olje za model

solata

  • 3 paprike
  • 2 večji bučki (pribl. 500 g)
  • 2 veliki rdeči čebuli
  • 1 žlica repičnega olja
  • 1 žlica vinskega kisa
  • 1 strok česna
  • pest sveže mete

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Podolgovat model za 900-gramsko štruco obložimo s papirjem za peko in ga rahlo naoljimo.

2.

Čebulo drobno nasekljamo, jajčevec pa po dolgem narežemo na rezine in nato na drobne kockice. Oboje damo v skledo ter dodamo riž, paradižnikovo mezgo, jušno osnovo v prahu, sesekljan koper, začimbe in meso. Zmešamo in pregnetemo z rokami, nato dodamo jajci in spet zmešamo. Sesekljan paradižnik iz pločevinke razporedimo po dnu modla, nanj pa nadevamo mesno maso in jo rahlo potlačimo. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 1 uro in 40 minut, zadnjih 15 minut brez folije.

3.

Za solato papriko narežemo na koščke, bučke po dolgem razpolovimo in narežemo na rezine, čebulo pa na lističe. Zelenjavo damo v pekač, pomešamo z oljem in potem, ko se mesna štruca peče že eno uro, postavimo v pečico za 40 minut.

4.

Oboje vzamemo iz pečice. Mesno štruco pustimo počivati 5 minut, nato jo zvrnemo na pladenj, ostranimo papir in po želji posujemo s koprom. Pečeno zelenjavo pa zmešamo s kisom, drobno sesekljanim česnom, sesekljano meto, soljo in poprom ter postrežemo s toplo mesno štruco.

3