Zakaj je sladoled zrnat
piše: Urška Petelin
19V: Lotila sem se priprave domačega sladoleda, pa se mi je zalomilo. Res sem nekoliko improvizirala in na koncu dobila preveč leden in zrnat sladoled. Kako naj to preprečim?
O: Pri pripravi sladoleda je improvizacija povsem dobrodošla, vendar vaja dela mojstra in kmalu boste ugotovili, kakšna razmerja sestavin vam najbolj ustrezajo. Žal niste napisali, ali ste uporabili strojček za sladoled ali pa ste ga pripravljali na »klasičen način« v zamrzovalniku. Pri slednjem je najbolje, da sladoledno maso nalijete v nizke kovinske posodice, med zamrzovanjem pa sladoled vsake štiri ure vzamete iz zamrzovalnika in ga dobro stepete z električnim mešalnikom. Postopek ponovite vsaj dvakrat. Tako preprečite, da v sladoledu nastanejo veliki kristali. Ker niste napisali, ali ste pripravljali sadni ali mlečni sladoled, je iskanje razlogov nekoliko težje. Kisli sadeži lahko povzročijo, da se sladoled sesiri. Načelno velja, da je zrnat sladoled posledica prevelike količine alkohola ali vode v masi ali pa premajhne količine sladkorja ali maščobe. Pri pripravi sladoledne mase je pomembno, da maso mešate hitro in do gladkega, vendar pazite, da se med mešanjem ne sesiri smetana.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.