Kaj je topljena smetana?
Čudovito kremasta smetana bo popestrila vaše slaščice
piše: Revija Dober tek
3Topljena smetana je tudi pri nas vse bolj priljubljena izbira za pripravo sladic.
V: V receptu za kolač piše, da naj ga postrežem s topljeno smetano. Kje jo lahko kupim?
O: Topljena smetana je smetana, ki jo poberemo po ohlajanju prevretega nehomogeniziranega mleka. Ima bogato, gosto strukturo in sladkast okus, uporablja pa se kot namaz ali dodatek k slaščicam. Kupite jo lahko le v izbranih mlekarnah, najlažje pa jo boste nadomestili tako, da tretjino sladke smetane zmešate z dvema tretjinama maskarponeja. Po želji ji lahko dodate še vaniljevo ali limonovo aromo ali sladkor po okusu.
Nadgrajena različica topljene smetane pa je pregreta smetana, tudi škrlup ali pečena smetana, ki jo pripravljajo tako, da z ohlajenega prevretega mleka poberejo smetano in jo dobro pregrejejo v pečici. V angleških receptih takšno smetano poimenujejo clotted cream.
Preizkusite jo v tej malce posebni torti iz krhkega testa z robidnicami.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.