Ingver za vse leto
piše: Barbara Slivnik
Članek je objavljen v reviji Dober tek, februar 2023
Ingver – čarobna korenika, katere raba je čarobno raznolika.
Decembra v maso za piškote, januarja pa v čaj. Pa potem? Februarja k ribi, marca v lonec karija, aprila v limonado, maja v pomako za dobrote z žara, junija v koktajl … Naj ingver preseže vse sezone in postane stalnica v naših kuhinjah. Ne nazadnje je čaroben, naše življenje pa si zasluži vsaj malo čarovnije – vsak mesec, vsak dan.
Podrobneje o tej čudoviti koreniki pišemo v februarski številki revije Dober tek, tukaj pa smo zbrali le peščico najuporabnejših nasvetov.
Kako olupiti ingver?
Ingverja se lahko lotimo z lupilnikom za zelenjavo in pri tem res pazimo na svoje prste oziroma si pomagamo tako, da koreniko narežemo na manjše kose. Še lažje bo, če bomo v dlan vzeli žličko in jo trdno zgrabili za del, kjer se razširi. Z robom žličke bomo s hitrimi gibi kot bi mignil postrgali ovoj s korenike in razkrili dišečo sredico.
Kako pripraviti ingverjevo pasto?
Očiščen ingver narežemo na kolobarje in v multipraktiku zmeljemo v gladko pasto. Po potrebi lahko dodamo malce vode, da dosežemo želeno teksturo. Z malce več truda lahko pasto pripravimo tudi v možnarju ali pa se ingverja lotimo kar s stiskalnikom za česen, pa tudi vilicami. Za manjše količine pa nam bo prav prišel tudi japonski pripomoček za strganje – krožniček z drobnimi bodicami, prek katerih podrgnemo ingver. Če bomo pasto uporabljali za slane jedi, lahko že pri pripravi vanjo vmešamo olje in sol ali pa celo česen in druge začimbe.
Kos svežega ingverja, velik približno 2 centimetra, lahko nadomestimo z 1 žlico ingverjeve paste ali 1 čajno žličko ingverja v prahu.
Revija Dober tek, februar 2023
Premočan okus
Kadar je pri dodajanju ingverja naša roka pretežka ali kadar v manj ustreznih receptih zapišejo, da moramo v jedi uporabiti kos ingverja, ne da bi jasno zapisali količino, se hitro zgodi, da je okus po ingverju preintenziven, jed pa postane prepikantna. Kadar ga ne moremo preprosto odstraniti ali podvojiti količin preostalih sestavin v receptu, lahko okus omilimo z dodajanjem sladkorja, jogurta ali kokosovega mleka, pa tudi limetinega in limonovega soka. Pri pripravi karijev se bomo preintenzivnemu okusu po ingverju izognili, če bomo ingverjevo pasto najprej nekaj minut pražili na olju in šele nato dodali druge sestavine.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.