Majoneza brez jajc
Za vse, ki ne uživate jajc ali se prehranjujete vegansko - tu so triki, nasveti in najpreprostejši recept za majonezo brez jajc.
piše: Barbara Slivnik in Urška Petelin
Članek je objavljen v reviji Dober tek, Januar 2024
Akvafaba (aquafaba) je odličen nadomestek jajc v številnih receptih, najbolj preprost pa je gotovo veganska majoneza.
Akvafaba marsikomu zveni čud(ež)no, a v resnici je ta čudež iz pločevinke čičerke verjetno vsak med nami kdaj odlil v odtok. Če se v shrambi skriva pločevinka kuhane čičerke, tekočine iz nje nikar ne zavrzite, saj z njo lahko v marsikaterem receptu nadomestite jajca.
Majoneza brez jajc ni tako nemogoča reč, kot se zdi na prvi pogled. Pripravite jo lahko celo na več načinov. Nas je najbolj navdušila veganska majoneza, pripravljena z akvafabo.
Čudež iz pločevinke čičerke
Akvafaba je viskozna tekočina, ki nastane ob kuhanju čičerke. Dobro ohlajena se pri stepanju spremeni v čarobno sestavino. Ker odlično posnema jajčne beljake in ustvarja stabilno emulzijo, je popolna za veganski sneg (na primer za veganske meringe) in majonezo. To tekočino, polno beljakovin, lahko uporabljate za številne sladice, veganske palačinke, kreme in skoraj povsod, kjer bi sicer uporabili stepene beljake. Dve žlici akvafabe načeloma nadomestita beljak enega srednje velikega jajca.
Verjetno ste malce skeptični, tudi mi smo bili, a nas je veganska majoneza očarala, nekateri pokuševalci pa sploh niso verjeli, da je res brez jajc – le precej bela se jim je zdela. Veganska majoneza po našem receptu je kremasta, stabilna, aromatična in snežno bela. Predvsem pa zlahka pripravljena.
Majoneza brez jajc potrebuje le pet sestavin
Priprava veganske majoneze je povsem preprosta: ohlajeni akvafabi dodate kanček gorčice, nekaj limonovega soka ali jabolčnega kisa in sol, nato pa med stepanjem počasi dodajate nevtralno olje, na primer sončnično olje ali olje grozdnih pečk. Po treh do štirih minutah stepanja nastane lepa čvrsta majoneza.
Nekaj nasvetov
Najlaže bo, če uporabite akvafabo iz pločevinke kuhane čičerke (mimogrede: v pločevinki čičerke, kuhane na sopari, tekočine ni). Če bi akvafabo raje pripravili sami, uspeh ni zagotovljen. Čičerko morate najprej namakati čez noč, jo nato dobro uro kuhati, ohladiti v tekočini in precediti. Akvafaba je pri domačem kuhanju po navadi redkejša in manj viskozna (to je predvsem odvisno od čičerke, količine vode in časa kuhanja).
Majoneza bo bolj narasla, če bo akvafaba dobro ohlajena. Za rahlejšo teksturo se najbolj obnese, da na začetku prilivanja olja stepate zelo močno, nato pa jakost nekoliko zmanjšate. Olje dodajajte v zelo tankem curku, saj bo tako majoneza bolj gladka in kremasta. Najbolje bo, če uporabite visoko ozko posodo in sestavine zmešate s paličnim mešalnikom. Čas stepanja je odvisen od viskoznosti akvafabe in gostote, ki jo želite. Majonezo sproti okušajte in po potrebi dodajte sol ali kislino ter poiščite popolno ravnovesje okusov.
Vegansko majonezo lahko v hladilniku v zaprti posodici hranite dlje kot domačo majonezo, ki vsebuje surova jajca.
Številne različice
Veganska majoneza je prav tako vsestranska kot običajna majoneza. Eksperimentirate lahko z različnimi olji, na primer oljčnim za jedi s sredozemskim pridihom, avokadovim za bolj maslen okus ali orehovim, če želite bogat oreškast okus. Raziskujete lahko tudi različne kisline, nekateri ji radi dodajo kis iz vloženih kumaric. Obogatite jo lahko z zelišči, začimbami in pikantnimi omakami. Za bolj rumeno barvo dodamo kurkumo, za rdečkasto majonezo pa mleto papriko.
Majoneza brez jajc – recept
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.