Pečeni kosmiči z robidnicami in jabolki
Pečeni kosmiči zahtevajo nekaj predpriprave, a je rezultat res vreden truda
Pečeni kosmiči z robidnicami in jabolki
Pečeni kosmiči zahtevajo nekaj predpriprave, a je rezultat res vreden truda
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2020
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 5 dl mleka
- 2 manjši cimetovi palčki
- 6 strtih strokov kardamoma
- 2 sočni, sladki jabolki
- 200 g ovsenih kosmičev
- 1 jajce
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 1 žlička pecilnega praška
- 100 g grobo narezanih ameriških orehov (pekanov)
- 300 g robidnic
ko postrežemo
- mleko ali jogurt
- javorov sirup
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Jabolki olupimo, jima odstranimo peščišče in narežemo na 1 cm velike kocke. Z malo vode jih zavremo v kozici in kuhamo tako dolgo, da se zmehčajo. V drugi kozici nežno zavremo mleko z začimbami, ga kuhamo 10 do 12 minut, nato odstavimo in pustimo, da se prepaja vsaj 15 minut. Začimbe odstranimo in zavržemo.
V veliki skledi grobo pretlačimo jabolka, da dobimo čežano, nato primešamo mleko, kosmiče, razžvrkljano jajce, vaniljo, pecilni prašek, ameriške orehe in robidnice.
Mešanico naložimo v pekač ali drugo nepregorno posodo in pečemo 30 do 35 minut, da je v sredini zelo vroča. Postrežemo z mlekom ali jogurtom in javorovim sirupom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.