Sestavine

  • 800 g sladkega krompirja
  • 4 cm dolg kos ingverja
  • prgišče koriandra
  • 1⁄2 žličke grobo mletega črnega popra
  • 1⁄4 žličke sušenih čilijevih kosmičev (ali malo več za pikantnejši okus)
  • 1 1⁄2 žličke grobo mletih semen kumina (orientalske kumine)
  • 2 žlici koruznega škroba
  • 100 g krušnih drobtin
  • sol
  • rastlinsko olje za cvrenje

solata kačumber

  • 1 srednje velik paradižnik
  • 1⁄2 kumare
  • 1 majhna zelena paprika
  • 1 majhna rdeča čebula
  • sok 1⁄2 limete
  • morska sol
  • prgišče narezanega koriandra

Priprava

1.

Najprej pripravimo solato kačumber. Paradižnik, kumaro, papriko in čebulo narežemo na majhne koščke. Stresemo jih v skledo in premešamo z limetinim sokom, obilnim ščepom soli ter koriandrom.

2.

Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Sladki krompir po vsej površini prebodemo z vilicami in ga pečemo 40 do 45 minut oziroma dokler se ne zmehča. Medtem grobo nastrgamo ingver.

3.

Pečen krompir pustimo, da se nekoliko ohladi, nato pa ga prerežemo na pol in notranjost izdolbemo v večjo skledo. Dodamo ingver, koriander, poper, čili, kumin in koruzni škrob ter vse skupaj pregnetemo. Maso še malce posolimo in jo razdelimo na 20 polpetkov. Vsakega povaljamo v krušnih drobtinah in nekoliko potapkamo, da se ga bolje oprimejo. Nato damo polpetke za 20 minut v hladilnik.

4.

V teflonski ponvi pri zmerni temperaturi segrejemo žlico olja. Krompirjeve polpetke v več zaporednih porcijah pražimo 3 do 4 minute na vsaki strani, dokler ne dobijo zlato rjave, hrustljave skorjice. Postrežemo jih s solato kačumber.

Kačumber

je indijska solata iz paradižnika, kumar, čebule, limonovega ali limetinega soka in čilija, lahko pa ji dodamo še zeleno papriko in druge začimbe.

2