Najlepše ledene kocke
Popestrite svoje poletne napitke!
piše: Revija Dober tek
Članek je objavljen na Revija Dober tek
Led je lahko veliko več kot zamrznjena voda. Kako ga popestrimo in kaj vse še lahko zamrznemo, da bodo naše pijače resnično popolne?
Led s cvetjem, sadjem ali zelišči
V ledene kocke lahko ujamemo drobno jagodičje, narezane rezine najljubših sadežev, listke zelišč in začimbe (timijan, meta, melisa, rožmarin, rdeč poper …) ali užitne cvetove (sivka, vrtnice, kamilice …). V modelčke vlijemo vodo, nato pa vanjo previdno položimo izbrane dodatke. Pri tem si lahko pomagamo tudi s pinceto. Če želimo popolnoma prozorne ledene kocke, vodo prej dvakrat prevremo in še vročo nalijemo v modelčke.
Namig: to poletje so priljubljene velikanske ledene kocke. Modelčke dobite v bolje založenih trgovinah.
Zamrznjena kava
Ljubitelji kave boste gotovo navdušeni nad ledenimi kavnimi kockami. Kavo vlijemo v modelčke za led in zamrznemo. Uporabimo jih v poletnih kavnih napitkih, da ohranijo intenziven okus in jih ne razredčimo z vodo.
Ledeno kavo si lahko popestrimo tudi s kockami zamrznjenega kokosovega mleka. Z njimi lahko ohladimo tudi črni čaj, ki mu dodamo še malo vanilje.
Namig: pripravite si še pravo sicilijansko kavno granito.
Zdrobljen led
Če nimamo strojčka za drobljenje ledu, si lahko zdrobljen led za fine koktajle pripravimo tudi drugače. V vrečko z zapiralom do polovice nalijemo vodo. Položimo jo v zamrzovalnik, da voda zamrzne v led ploščate oblike. Vrečko zavijemo v kuhinjsko krpo in led zdrobimo z valjarjem. Na enak način zdrobimo tudi ledene kocke ali pa jih potolčemo s pestilom ali batom za koktajle.
Namig: Zdrobljeni led lahko pripravimo tudi v mešalniku za koktajle – recept za osvežujoči froze poiščite v poletni številki revije Dober tek.
Zamrznjen sok ali sadna kaša
Zakaj bi zamrzovali samo vodo? V modelčke za led preprosto vlijemo najrazličnejše sokove in sirupe ali pa zamrznemo sadno kašo. Zrelo sadje (maline, marelice, mango …) zmeljemo v mešalniku in kašo vlijemo v modelčke za led. Pisane kocke nato pa dodamo vodi, ledenemu čaju, zmešančkom, jogurtovim napitkom in drugim osvežilnim poletnim pijačam.
Namig: preizkusite ledeni zeleni čaj z zamrznjenim brusničnim sokom ali mlečni zmešanček z zamrznjenimi mangovimi kockami.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.