9. Salon penečih vin znova postregel z najboljšimi mehurčki
Članek je objavljen na Revija Dober tek
Na 9. Salonu penečih vin Ljubljana so se 9. junija 2023 na čarobnem vrtu Lili Novy in restavraciji Pen klub predstavili številni slovenski in hrvaški vrhunski pridelovalci penečih vin, za kulinarično spremljavo pa je poskrbel kuharski mojster Mojmir Šiftar.
Po lanski uspešni salonski premieri na prostem, je 9. Salon penečih vin Ljubljana znova povabil v objem zelenja in družbo iskrivih mehurčkov. Le teden pred Ljubljansko edicijo pa so organizatorji podoben dogodek pripravili tudi v zagrebškem parku Maksimir.
Ljubljanski dogodek, osredotočen na odlična peneča vina, je popestril tudi chef Mojmir Šiftar iz restavracije Pen klub, ki spada pod okrilje Kaval group, tako da je na vrtu Lili Novy za obiskovalce kot spremljavo pripravil fine zalogaje, v restavraciji pa pripravil večhodno večerjo, katere rdeča nit so bila najvišje ocenjena peneča vina letošnjega salona.
Ocenjevanje mreže Salonov penečih vin
Kot vsako leto doslej, so organizatorji tudi letos pred salonoma v Ljubljani in Zagrebu poskrbeli za veliko, mednarodno ocenjevanje mreže salonov penečih vin, ki je potekalo v soboto, 20. maja 2023, v restavraciji Pen klub v Ljubljani. Sedemčlanski komisiji slovenskih in hrvaških enologov, sommelierjev in vinskih akademikov/diplomantov londonske šole Wset je predsedovala izr. prof. dr. Ana-Marija Jagatić Korenika iz Agronomske fakultete v Zagrebu, komisija je pa ocenila 74 vzorcev. Absolutna zmaga je prvič v zgodovini ocenjevanja mreže odšla na Hrvaško – v klet Kopjar iz Zagorja, kjer so pridelali zmagovalni rosé. Peneče vino, pridelano po klasični metodi, Kopjar Organic Rosé Pinot Noir je prejelo 91,2 točke, kar je tudi najvišja ocena z vseh ocenjevanj doslej.
Ocenjevanje so letos popestrili tudi z novo kategorijo belih penečih vin, pridelanih po tankovski ali charmat metodi. Tako so na 9. Salonu penečih vin Ljubljana prvič podelili priznanja v treh kategorijah – poleg že omenjene, še v tradicionalnih kategorijah belih in rosé penečih vin, pridelanih po klasični ali šampanjski metodi.
Najvišje ocenjena vina 9. Salona penečih vin Ljubljana za leto 2023 so:
Bela, peneča vina, tankovska metoda
1. mesto: Simčič Karol & Igor & Marijan, Penina brut, 2021, Primorska, Goriška brda
2. mesto: Simčič Karol & Igor & Marijan, Muškatna penina, 2021, Primorska, Goriška brda
3. mesto: Puklavec Family Wines, Jeruzalem Ormož sec, Podravje, Štajerska Slovenija
Bela, peneča vina, klasična metoda
1. mesto: Albiana Wines, Penina brut, NV, Posavje, Dolenjska
2. mesto: Klet Krško, Turn Premium bela penina, 2019, Posavje, Dolenjska
3. mesto: Simčič Karol & Igor & Marijan, Penina Brut Nature, 2017, Primorska, Goriška brda
Rosé peneča vina, klasična metoda
1. mesto: Vino Kozinc, Zara, brut, NV, Dolenjska, Slovenija
2. mesto: Monte Rosso, Monteclassico rosé, Hrvatska Istra i Kvarner, Hrvatska Istra, Hrvaška
3. mesto: Radgonske gorice, Zlata radgonska penina Ciconia rose brut, Podravje, Štajerska Slovenija
Spremljevalno-izobraževalni program
Salon so tradicionalno pospremili tudi s programom delavnic in vodenih degustacij. Obiskovalci so na teh lahko spoznali najvišje ocenjena peneča vina letošnjega ocenjevanja mreže. Degustacijo z naslovom »Slovenija & Hrvaška: prijateljstvo v kozarcu penečega« sta vodili prof. Marija Vukelić, direktorica zagrebškega salona, in dr. Nina Levičnik, ustanoviteljica mreže SSW. Poleg te pa so obiskovalce presenetili tudi s prav posebno skrivnostno cvetočo degustacijo
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.