Sestavine

  • 500 g gladke moke
  • 1 žlička soli
  • ½ žličke aktivnega suhega kvasa (ne instantnega)
  • 3,5 dl tople vode
  • olje za namastitev
  • moka za pomokanje

Priprava

1.

Testo je najlaže pripraviti v samostoječem mešalniku z nastavkom za testo (lahko pa ga tudi zamesimo v skledi in potem z rokami gnetemo na delovni površini). Moko in sol damo v skledo, kvas pa vmešamo v vodo. Vedno je dobro počakati 5 minut, preden uporabimo tekočino, da vidimo, če kvas deluje – na površino bodo privreli majhni delci, kar je znak, da je aktiven.

2.

Vključimo mešalnik in prilijemo tekočino. Mešamo pri srednji hitrosti in testo se bo kmalu oblikovalo v kroglo. Če se še lepi na dno, dodamo 1 do 2 žlici moke. Gnetemo 5 do 7 minut, da krogla postane svetleča in se upre, če jo pritisnemo s prstom. (Če gnetemo na roke, bo trajalo kakih 10 minut.) Če je mogoče, raje ne dodajamo preveč moke. To testo je malce lepljivo, a je prav zato lahko in lepo vzhaja.

3.

Z naoljenimi rokami testo ločimo od kljuke za gnetenje in ga vzamemo iz posode. Drugo skledo naoljimo in vanjo položimo testo. Obrnemo ga, tako da je vse lahno obdano z oljem, in ga pokrijemo s prosojno gospodinjsko folijo, nato pa še s kuhinjsko krpo. Posodo postavimo na toplo mesto, kjer ni prepiha, in pustimo, da naraste na dvojno prostornino. Če je dan vroč, vzhajanje traja dve uri, če je hladno, pa lahko tudi 4 ure. (Če testa ne uporabimo še dan ali dva, ga takoj shranimo v hladilnik, 3 do 4 ure pred uporabo pa ga vzamemo iz njega. Najprej ga nekajkrat z dlanjo pritisnemo in ga na pomokani delovni površini spet združimo v kepo.)

4.

Testo razdelimo na 4 dele. Vsak del oblikujemo v kroglo in pomokamo, saj je testo lepljivo. Medtem ko pripravljamo obloge, naj bo pokrito s kuhinjsko krpo ali prosojno folijo. (Testo v obliki krogel lahko tudi zamrznemo v tesno zaprtih vrečkah. Na dan, ko ga bomo uporabili, ga odtalimo v hladilniku, nato ga 3 ure pred uporabo vzamemo iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo.)

5.

Oblikovanje testa: Če želimo, da ima pica zračne mehurje in da je testo lahko in hrustljavo, ne uporabimo valjarja. Ta mehurje splošči in povzroči, da počijo. (Dva dni v hladilniku poskrbita za največ mehurjev – testo vzamemo iz hladilnika 3 do 4 ure pred uporabo.) Če imamo testo pri sobni temperaturi, ga lahko nežno razvlečemo s prsti. Ko ima premer kakih 15 cm, ga položimo na vrh rok (ne na dlani, ampak na drugo stran) in ga z njimi še naprej raztegujemo do premera kakih 25 cm. Lahko začnemo raztegovati še druge kroge, nato pa počakamo in jih do konca razvlečemo šele tik pred peko.

6.

Peka pice na žaru: Za peko pice na žaru je zaradi nadzorovanja temperature najboljši plinski žar, žar na oglje pa da pici bolj avtentičen, dimljen okus. Na plinskem žaru plamen zmanjšamo na srednjo do šibko moč, da se dno pice ne zažge. Pri žaru na oglje počakamo, da oglje postane sivo, preden nanj položimo pico. Pico položimo na pomokan velik pekač (brez robov) ali na lopar za pico, s katerim je pico še laže položiti in vzeti z žara. Moka bo »vozilo«, da bo pica laže zdrsnila na žar – ne uporabimo olja, ker se testo tako bolj prime na podlago in se zato ne obnese tako dobro kot moka. Prepričamo se, da je žar vroč in da so plameni pojenjali, če pečemo na žaru na oglje. Testo damo na žar, pokrijemo s pokrovom (če imamo zaprti žar) in pustimo 3 do 4 minute. Testo se bo napihnilo; ko ima na dnu svetlo rjave proge, je pečeno. S prijemalkami ga vzamemo z žara in obrnemo. Šele nato testo obložimo z izbranim nadevom, pokrijemo in pečemo še 3 do 4 minute. Ko se sir stopi in je nadev vroč, pico vzamemo z žara.

Nasveti

Testo s svežim kvasom

Testo lahko pripravimo tudi s svežim kvasom: za 500 g moke uporabimo 10 g svežega kvasa in ga raztopimo v malo mlačne vode, ki jo odvzamemo od predpisane količine, in nato upoštevamo recept.

Oblaganje pice

Pri oblaganju pice ne pozabimo, da je manj več: testo z manj nadeva bo bolj hrustljavo, nadev pa se bo lepše spekel.

Pokrivanje pice na žaru

Če imamo žar s pokrovom, pico med peko pokrijemo, sicer pa to ni nujno, gre tudi brez. Če nimamo pokritega žara in želimo, da se sir na pici stopi, pa jo lahko pokrijemo kar z aluminijasto folijo.

38