Tehnike rezanja: julienne
Tehnike rezanja: julienne
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2015
ZAHTEVNOST: Enostavno
Julienne je francoski izraz za zelenjavo, narezano na dolge, ozke in tanke paličice. Navadno so debele 1 do 2 mm in dolge približno 3 cm. Na način julienne režemo predvsem koreninske dele zelenjave (korenje, krompir, gomoljna zelena, redkev …). Tako režemo tudi zelenjavo na način allumette (vžigalica), le da režemo debelejše rezine (debeline 3 do 4 mm). Še debelejše rezine pa (6 mm) se imenujejo batonnet (paličica).
Sestavine
- poljubna količina zelenjave
Priprava
Zelenjavo, ki jo bomo rezali, olupimo. Pri zelenjavi s trdo lupino najprej odrežemo eno stranico, tako da jo lahko stabilno postavimo na desko. Z nožem jo nato krog in krog lupimo od zgoraj navzdol.
Zelenjavo obrežemo v kvader, kar nam omogoča natančno rezanje na rezine. Odrezkov ne zavržemo, saj jih lahko uporabimo za pripravo, na primer, jušne osnove.
Kvader narežemo na tanke pravokotne rezine. Pri rezanju smo pozorni, da vse rezine odrežemo enako debelo – le kakšen milimeter ali dva.
Rezine zložimo drugo na drugo in jih vzdolžno narežemo na tanke paličice. Tudi tu smo pozorni, da režemo paličice enake širine (1 do 2 mm).
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.