Sestavine

  • 200 g temne čokolade
  • 200 g masla
  • 4 velika jajca
  • 1,5 žlice brendija (po želji)
  • 200 g sladkorja
  • 100 g mletih mandljev
  • ¼ žličke soli
  • maslo za model
  • kakav v prahu za posip

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Dno in obod modla za torte premera 20 do 23 cm namažemo z maslom. Dno in obod od zunaj ovijemo v aluminijasto folijo, da testo ne bo uhajalo.

2.

Čokolado grobo narežemo, maslo narežemo na kocke in oboje damo v srednje veliko skledico, ki jo postavimo nad kozico, v kateri rahlo vre voda (voda se ne sme dotikati skledice), medtem občasno pomešamo. (Čokolado z maslom lahko stopimo tudi v mikrovalovni pečici v 20-sekundnih intervalih, med intervali pomešamo.)

3.

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. V veliko skledo damo rumenjake in 100 g sladkorja in z ročnim mešalnikom stepamo kakšno minuto, da nastane svetla in gosta masa. Vmešamo stopljeno čokolado, brendi (po želji), mlete mandlje in sol.

4.

V drugi skledi stepemo beljake s preostalim sladkorjem, da dobimo gost, bleščeč sneg z mehkimi vršički.

5.

Tretjino sladkega snega z lopatico vmešamo v čokoladno maso, nato v dveh porcijah vmešamo še preostali sneg; ne mešamo preveč.

6.

Maso nalijemo v model in zgladimo površino. Pečemo 30 do 35 minut, da se zobotrebca, ki ga zapičimo v sredino torte, držijo vlažne drobtine. Torta mora biti ob robu povsem čvrsta, na sredini pa če malce mehka. Ohladimo jo na kuhinjski mrežici, nato pa postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure, da se do konca učvrsti.

7.

Pred postrežbo torto posujemo s kakavom v prahu. Ponudimo hladno ali na sobni temperaturi.

Nasvet

Za še bolj čokoladen okus v testo skupaj z mandlji dodamo 2 do 3 žlice kakava. Če torto dobro zavijemo, jo lahko v hladilniku hranimo do 4 dni, lahko pa jo tudi zamrznemo.

2