Enolončnica s svinjino, jabolčnikom in topinamburjem
Enolončnica s svinjino, jabolčnikom in topinamburjem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Oktober 2018
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- oljčno olje
- 1 kg svinskega plečeta
- sol
- poper
- 3 dl srednje suhega jabolčnika
- 4 rezine sušene in prekajene mesnate slanine
- 2 čebuli
- 300 g korenja
- 2 lovorova lista
- 3 vejice timijana
- sok ½ limone
- 650 g topinamburja
- 2 žlici moke
- 4 dl piščančje jušne osnove
- malo stopljenega masla
Priprava
Svinjsko pleče narežemo na debele rezine (steake) in vsako še na 4 kose. V veliki ponvi segrejemo brizg olja. Meso solimo in popramo ter ga v dveh porcijah popekamo po 10 minut, nato ga predenemo v srednje veliko težko kozico. V ponev prilijemo 1 dl jabolčnika in ga malo povremo. Postrgamo delce, ki so se zapekli na dno ponve, in tekočino prilijemo k mesu v kozici.
Ponev obrišemo in v njej segrejemo žlico olja. Dodamo slanino, na debele rezine narezano čebulo in na kolute narezano korenje, lovor in 2 vejici timijana, solimo in popramo. Pražimo 10 minut na močnem ognju, medtem pogosto pomešamo, da se vse zlato rjavo obarva.
Medtem veliko skledo do polovice napolnimo z mrzlo vodo in dodamo limonov sok. Topinambur ostrgamo (ne olupimo), po dolgem narežemo na tanke rezine in položimo v vodo. Pečico segrejemo na 160 °C.
Zelenjavi in slanini primešamo moko, pražimo še minuto, nato primešamo jušno osnovo in preostali jabolčnik. Solimo in popramo, nežno zavremo, nato primešamo mesu v kozici.
Topinambur odcedimo in osušimo, nato z njim v dveh plasteh pokrijemo jed, tako da se rezine topinamburja prekrivajo. Solimo in popramo, premažemo z malo masla in posujemo z lističi preostalega timijana. Kozico pokrijemo, postavimo v pečico in kuhamo 1 uro in pol, nato kozico odkrijemo in pustimo v pečici še 30 minut. Da bo topinambur bolj hrustljav, ga spet premažemo z maslom, vključimo žar in pečemo še 5 minut. Preden jed ponudimo, naj 5 minut stoji.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.