Sestavine

  • 1 liter čiste zelenjavne ali mesne jušne osnove
  • noževa konica žafrana (segret in zdrobljen v možnarju)
  • 4 rezine belega kruha od prejšnjega dne
  • 4–5 žlic oljčnega olja
  • 5 strokov česna
  • 20 dag olupljenih mandljev
  • šopek gladkega peteršilja
  • 1/4 žličke sveže zmletega belega popra
  • 1/4 žličke zmletega kumina (orientalske kumine)
  • sol
  • mandljevi lističi za posip

Priprava

1.

Žafranove nitke namočimo v vroči jušni osnovi. Medtem ko se žafran namaka, rezine belega kruha narežemo na drobne kocke in jih prepražimo v ponvi na dveh žlicah oljčnega olja. Kocke nato stresemo iz ponve in prihranimo.

2.

Česen olupimo, narežemo na rezinice in skupaj z olupljenimi mandlji pražimo v ponvi na preostalem olju, da mandlji dobijo lepo zlato rjavo barvo. Peteršilj drobno nasekljamo; dve tretjini peteršilja stresemo v ponev k mandljem in česnu ter zmešamo. Zmesi peteršilja, mandljev in česna dodamo nekaj žlic juhe in zmiksamo.

3.

Kašo stresemo v primerno kozico, dolijemo preostalo juho, začinimo s soljo, poprom in kumino ter kuhljamo približno dvajset minut. V juho vmešamo približno dve tretjini praženih kruhovih kock.

4.

Vročo žafranovo juho nalijemo v globoke krožnike, potresemo s preostalimi kruhovimi kockami, peteršiljem in mandljevimi lističi ter takoj ponudimo.

3