Masleni piškoti z osladkorjenimi cvetovi
Masleni piškoti z osladkorjenimi cvetovi
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2016
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 45 min + sušenje + počivanje + hlajenje
KOLIČINA: 15–20 kosov
ZAHTEVNOST: Zahtevno
Sestavine
Krhko testo
- 250 g moke in še malo za delovno površino
- 85 g sladkorja
- ščepec soli
- 150 g mrzlega masla
- 2 rumenjaka
- 1 žlička vaniljevega izvlečka
- 1⁄2 žličke rožne vode (po želji)
osladkorjeni cvetovi
- 15–20 užitnih cvetov, na primer mačehe, cvetni listi vrtnic (v sezoni tudi vijolice, trobentice in drugi)
- 50 g sladkorja
- 1 beljak
preliv in posip
- 300 g sladkorja v prahu
- živilska barvila v obliki paste (na primer rumena, vijoličasta in rožnata)
- užitne bleščice v prahu (po želji)
pripomočki za krašenje
- pinceta
- majhen čopič
- modelček za piškote z nazobčanim robom in premera 8 cm
- vrečka za brizganje s tankim nastavkom za krašenje
po želji še
- svilen papir
- lepa škatla
Priprava
Najprej pripravimo osladkorjene cvetove. Odstranimo stebla in liste manjših cvetlic, pri vrtnicah pa pazljivo ločimo cvetne liste. Na delovno površino položimo list papirja za peko. Po krožniku posujemo sladkor. V skledici rahlo razžvrkljamo beljak. S pinceto primemo cvet ali cvetni list in ga po obeh straneh s čopičem premažemo z beljakom. Z žličko ga potresemo s sladkorjem, rahlo otresemo in položimo na papir za peko. Postopek ponovimo s preostalimi cvetovi. Pustimo, da se sušijo najmanj 3 ure, še raje pa čez noč.
V posodo multipraktika stresemo moko, sladkor in sol ter dodamo mrzlo maslo, narezano na koščke. Zmeljemo, da nastane mešanica, podobna vlažnim drobtinam. Dodamo razžvrkljane rumenjake, vaniljo in po želji rožno vodo ter spet zmeljemo. Pretresemo v skledo in z rokami na hitro zgnetemo homogeno testo. Če se drobi, dodamo še 1 do 2 žlički mrzle vode. Testo zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo, sploščimo in damo za 30 minut v hladilnik.
Pečico segrejemo na 180 °C in dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Testo vzamemo iz hladilnika – če je zelo trdo, ga 15 minut pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča. Delovno površino rahlo potresemo z moko, odvijemo testo in ga razvaljamo 2 mm debelo. Iz njega izrežemo kroge s premerom 8 cm in nazobčanim robom ter jih položimo na pekača. Pečemo na obeh vodilih pečice 10 do 12 minut, pri čemer pekača na polovici peke zamenjamo. Ko postanejo piškoti svetlo rumeni in trdni, jih vzamemo iz pečice. Pustimo jih, da se 10 minut ohlajajo na pekaču, dokler niso dovolj čvrsti, da jih preložimo na žično mrežico, kjer naj se do konca ohladijo.
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo) in dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Testo vzamemo iz hladilnika. Če je zelo trdo, ga 15 minut pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča. Delovno površino rahlo poprašimo z moko in testo razvaljamo 2 mm debelo. Z modelčkom izrežemo kroge in jih položimo na pekača. Pečemo jih na obeh vodilih pečice 10 do 12 minut, pri čemer pekača na polovici peke zamenjamo. Ko so piškoti svetlo rumeni in čvrsti, jih vzamemo iz pečice. Pustimo jih, da se 10 minut ohlajajo na pekaču, nato jih preložimo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladijo.
Sladkor v prahu zmešamo s toliko vode, da dobimo gost preliv. Razdelimo ga v toliko skledic, kolikor barv želimo uporabiti, in preliv v vsaki obarvamo v pastelen odtenek z malo barve za živila. Polovico enega od prelivov nalijemo v vrečko za brizganje s tankim nastavkom. Malo od roba prvega piškota narišemo krog. Piškot postavimo na stran, da se krog posuši. Postopek ponovimo s tretjino piškotov (če uporabljamo 3 barve), nato ponovimo z drugima dvema barvama. Ostanke preliva vsakič iztisnemo nazaj v ustrezno skledico. Piškoti naj se sušijo 10 do 15 minut.
Vsak preliv razredčimo z 2 do 3 žličkami vode. Z žličko nanesemo prelive v notranjost krogov na piškotih. S količino preliva ne pretiravamo, da se ne bo razlezel čez rob kroga, ko bomo nanj položili cvetove in cvetne lističe. Zdaj lahko po želji potresemo piškote z malce bleščečega prahu in nanje položimo cvetove. Vsaj 1 uro počakamo, da se preliv strdi, nato lahko piškote postrežemo. Če jih želimo podariti, jih zavijemo v svilen papir in shranimo v lepo škatlo.
Užitni cvetovi
V kuhinji uporabljamo le ekološko vzgojene užitne cvetove, ki niso bili škropljeni in ne vsebujejo kemikalij. Osladkorjeni cvetovi se v nepredušno zaprti posodi obdržijo do 1 meseca, toda po 2 tednih barva lahko začne bledeti.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.