Sestavine

  • 32 filejev surovih sardel (pribl. 500 g)
  • 1,2 dl limonovega soka
  • 1 velika rdeča paprika
  • 4 srednje veliki krompirji
  • 6 žlic na grobo sesekljane sveže bazilike
  • 80 g popraženih pinjol
  • 25 g grobo naribanega parmezana
  • 1 strok česna
  • 1,2 dl oljčnega olja
  • 50 g rukole ali regrata
  • 1 manjša rdeča čebula
  • sol
  • poper
  • popražene pinjole za okras

Priprava

1.

Sardele v eni plasti razporedimo po večji posodi, prelijemo z limonovim sokom, pokrijemo in čez noč pustimo v hladilniku. Nato jih odcedimo in zavržemo sok.

2.

Krompir olupimo, operemo, narežemo na kocke in ga do mehkega skuhamo v osoljeni vodi. Rukolo operemo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Papriko operemo, odstranimo semenje in razrežemo na četrtine, ki jih popečemo v zelo vroči pečici, obrnjene z lupino navzgor. Ko lupina potemni in se napihne, jih vzamemo iz pečice in za 5 minut prekrijemo s plastično folijo, da jih nato laže olupimo. Meso narežemo na tanke trakove. Česen olupimo in narežemo na četrtine.

3.

V posodici pomešamo baziliko, pinjole, parmezan, česen in oljčno olje, da dobimo gladek pesto. Pokrijemo in shranimo v hladilniku.

4.

V večji posodi pomešamo ohlajen krompir, sardele, papriko, rukolo, čebulo in pesto. Začinimo s soljo in poprom ter nežno premešamo. Okrasimo s popraženimi pinjolami.

4