Soliti ali ne?
piše: Tadeja Jelen
18V: Zakaj solimo vodo, v kateri kuhamo testenine? Ali se tako testenine res skuhajo hitreje?
O: Obstajajo različni nasveti, kdaj soliti vodo pri kuhanju testenin in kdaj ne. Postavljajo se pa tudi teorije o tem, kdaj je najboljši trenutek, da vodo solimo. Nekateri namreč trdijo, da je treba vodo soliti, ko zavre, drugi pa, da takrat ko je še mrzla. Slednji opirajoč se na svoje srednješolske učbenike kemije trdijo, da sol dvigne stopnjo vrenja nad 100 stopinj. Tako voda vre na višji temperaturi in so testenine prej skuhane. Pri tem pa seveda zanemarjajo dejstvo, da bi za tak rezultat potrebovali toliko soli, da to ne bi bila več tekočina za kuhanje testenin, ampak za zimsko posipavanje cest. Poleg te teorije obstaja še ena (napačna), ki trdi, da dodajanje soli v vodo prepreči, da bi se testenine zlepile. In medtem ko se po svetu razvijajo teorije, je resnično samo eno: če ne solite vode, v kateri kuhate testenine, dobite na krožnik škrobni obrok brez okusa.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.