Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 velika čebula
  • 2 stebla zelene
  • 2 korenčka
  • 1 por
  • 2 papriki
  • 2 pločevinki (po 400 g) paradižnika (pelatov)
  • 4 stroki česna
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 300 g testenin (školjke)
  • sol
  • poper
  • sveže nariban parmezan in po želji rukola za posip

Priprava

1.

Vso zelenjavo operemo, očistimo in nasekljamo. V večji oplasteni kozici segrejemo olje in na njem nežno 20 minut pražimo čebulo, zeleno, korenček in por, da se vse zmehča. Dodamo česen in papriko in dušimo še 10 minut. V kozico dodamo še pelate, sladkor in kis. Kuhljamo najmanj 20 minut; dlje bomo kuhljali, bolje bo.

2.

Testenine skuhamo po navodilih na zavitku, da so al dente. Medtem s paličnim mešalnikom omako pretlačimo, solimo in popramo ter damo nazaj na toplo. Kuhane testenine odcedimo in jih zmešamo z omako. Jed posujemo s parmezanom, po želji še z rukolo, in postrežemo.

17