V Dresdnu, mestu glasbe, kulture, zgodovine, muzejev in hkrati sodobnega urbanega utripa, je potekal letošnji nemški turistični kongres GTM - Germany Travel Mart, kjer so se zbrali predstavniki turističnih agencij, novinarji in blogerji z vsega sveta. Mesto jih je sprejelo z odprtimi rokami in pokazalo najboljše, kar ponuja. Ne bodite presenečeni, če boste o Dresdnu in Nemški zvezni deželi Saški v tem letu slišali več lepega, kot kdajkoli doslej; poznate Quarkkeulchen in Dresden Stollen, postrežena na finem meissenskem porcelanu?
Dresden, glavno mesto dežele Saške je bilo nekoč slavno knežje mesto, kjer je vladal pravi hedonist, velik gurman, ljubitelj dobrega in lepega Avgust Močni. V sodobnejši zgodovini je bleščečo kraljevskost Dresdna zasenčilo popolno uničenje mesta v drugi svetovni vojni, ko so ga zavezniki v hudem bombardiranju zravnali s tlemi. Danes je mesto, ki mu pravijo tudi Firence na Labi, skrbno obnovljeno in njegov nekdanji sijaj je viden na vsakem koraku.
Letos je Nemška turistična organizacija prav Dresden izbrala za vsenemški turistični kongres, ki na enem mestu zbere vse predstavnike Nemške turistične organizacije po svetu, številne turistične predstavnike in še številnejše novinarje ter bloggerje z vsega sveta. Gostitelj dobi tako izjemno priložnost, da se pokaže v najboljši luči, kar sta mesto Dresden in regija Saška vsekakor izkoristila.
Krepke jedi za fine ljudi
Kulinarika je bila v Dresdnu zelo pomembna že v času baroka, saj je ekstravagantni saški knez in poljski kralj Avgust Močni prirejal znamenite pojedine. Obilno se je jedlo, veliko popilo in še več plesalo! A čeprav so bile porcije velike in število hodov nepredstavljivo, je bil saški knez velik estet in zbiratelj vsega lepega (in dragega), svojo hrano pa je jedel le z najbolj finega porcelana. Ustvaril je zbirko japonskega in kitajskega porcelana, ki še danes velja za najobsežnejšo na svetu, v saškem mestu Meißen pa ustanovil prvo tovarno porcelana v Evropi. Meissenski porcelan velja za neprecenljivo kulturno dediščino. Proizvodnjo in čudovite porcelanske izdelke si lahko ob obisku dežele Saške ogledate v Hiši Porcelana Meissen, kjer pred očmi obiskovalcev z občudovanja vredno natančnostjo slikajo podobe na izdelke iz porcelana (nekaj fotografij tudi v galeriji spodaj).
Saška tradicionalna kuhinja je Slovencem zelo blizu, saj temelji na krepkih jedeh, veliko mesa, krompirju, zelju in bogatih omakah. Za povsem saško (in precej obilno) kosilo si privoščite saško krompirjevo juho (Sächsische Kartoffelsuppe), počasi dušeno marinirano govedino (Sächsischer Sauerbraten) z rdečim zeljem in krompirjevimi cmoki ter sladke skutno-krompirjeve pogačice Quarkkeulchen, ki jih tradicionalno ponudijo z jabolčno čežano. Ob pojedini seveda vrček piva ali kozarec dobrega vina. Čeprav so na Saškem tradicionalne jedi še zmeraj zelo priljubljene, za kar zasluge pripisujejo dolgoletni odrezanosti Vzhodne Nemčije in skoraj nobenih vplivov iz tujine, je v večjih mestih vse več kulinarične ponudbe, ki posodobljeno tradicijo prepleta z okusi vsega sveta. Tu boste našli tudi kar nekaj Michelinovih zvezdic!
Božič vse leto
Ko prebivalce Dresdna vprašate, katera je njihova najznačilnejša jed, bodo kot iz topa izstrelili: Stollen! Ta božični sladki sadni kruh je postal pravi kulinarični sinonim Dresdna in si ga lahko privoščite tudi, ko se zunaj temperature dvigujejo nad 30 stopinj. A prav poseben čar ima obisk božičnega sejma v Dresdnu Striezelmarkt, ki je eden najstarejših božičnih sejmov v Nemčiji in je preprosto pravljičen.
Del božičnega sejma je tudi festival kolača stollen, ki se tradicionalno odvija drugo adventno nedeljo. Še ena značilno saška sladica – čeprav nima svojega festivala – je Eierschecke, skutna torta z jajčno kremo in rozinami, ki prijetno ohlajena prija tudi v najbolj vročih popoldnevih. Dresden slovi po odličnem marcipanu, bližnje mestece Pulsnitz pa že stoletja navdušujejo medenjaki. Medenjake z zaščitenim imenom Pulsnitzer Pfefferkuchen po izvornem receptu zdeluje osem tradicionalnih pekarn v Pulsnitzu. Omamen vonj kardamoma in cimeta, ki se vije po vsem mestu, je najintenzivnejši v božičnem času.
Pravilen prikaz kolača Stollen je prikazan v spodnjem videu, recept za znameniti božični kolač pa smo seveda objavili tudi v reviji Dober tek.
Saška vinska cesta
Zvezna država Saška ima 800-letno vinogradniško tradicijo in številni dediči te tradicije, saški vinarji, se predstavljajo na Saški vinski cesti, ki se razteza na 60 kilometrih od mesta Pirna do mesta Diesbar-Seußlitz. Po vinski cesti lahko hodite, se vozite ali kolesarite, prav poseben čar pa ima ogled saških vinogradov s palube starodavnega parnika, ki zaspano pluje po Labi, medtem ko vam strežejo z večerjo v več hodih in saškim vinom. Čista romantika!
Saški pivovarski ponos: Radeberger
Ko pomislimo na nemško pivo, pomislimo na zvezno deželo Bavarsko. A le malokdo ve, da je dežela Saška po številu pivovarjev in količini zvarjenega (in popitega) piva tik za Bavarsko. Ko je leta 1516 stopil v veljavo slavni nemški zakon o čistosti piva Reinheitsgebot (vojvoda Viljem IX. je v strahu, da pivovarji svojim zvarkom dodajajo strupena zelišča, saje in druge nečistosti, uzakonil da sme biti pivo zvarjeno le iz vode, ječmena in hmelja, kasneje so na seznam dopisali še kvas), je prav tu nastalo prvo »zakonito« pivo stila pils – v pivovarni Radeberger Exportbierbrauerei so po črki zakona zvarili pivo Radeberger, ki je še danes sinonim saškega piva.
Poskusite ga lahko v vseh saških pivnicah, s še posebnim užitkom pa v njegovem domačem mestu Radebergu. Tam se lahko priključite vodenemu ogledu pivovarne z degustacijo ali pa pivo doživite na povsem nov način – v povezavi s kulinariko in komičnim gledališčem. Biertheater je namreč nekakšno pivsko gledališče, v katerem pri nakupu vstopnice ne izbirate le predstave in sedeža, ampak tudi jedilnik. Pred predstavo vam v restavraciji postrežejo predjed in glavno jed, med odmorom sladico. Precej nenavadno!
Preplet zgodovin
Dežela Saška ponuja zanimiv preplet različnih zgodovinskih obdobij. Vsako je pustilo svoj pečat, od časa vladavine Augusta Močnega prek izrazite ekonomske rasti pred drugo svetovno vojno do še izrazitejše odrezanosti od Zahoda v času Nemške demokratične republike. Danes sodobni urbani utrip vso saško zgodovino uspešno združuje v posebno doživetje. V središču Dresdna lahko ob dveh zjutraj s strehe stolpnice, spremenjene v bar, z gin tonikom v roki in klubsko glasbo v ozadju občudujete najlepšo baročno palačo Zwinger. Do polnoči pa vam dresdenski chefi pripravijo tudi kos suhozorjene govedine, ki si ga izberete skozi stekleno steno zorilnice s pogledom na zapuščino absolutističnega hedonista Augusta Močnega.
Za več informacij obiščite www.visitsaxony.com.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.