Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 4 račja bedra
  • 2 čebuli
  • 2 velika stroka česna
  • 1–2 žlički mletega cimeta (po okusu)
  • 2 žlički moke
  • 2,5 dl rdečega vina
  • 800 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov)
  • 2,5 dl piščančje osnove
  • 3 rožmarinove vejice
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlička sladkorja
  • sol
  • poper
  • 2 žlici mleka
  • 600 g testenin paccheri* (lahko jih nadomestimo s širokimi rezanci)
  • nariban parmezan, ko postrežemo

Priprava

1.

Čebulo in česen olupimo, čebulo drobno sesekljamo, česen stremo. Z rožmarinovih vejic osmukamo lističe in jih sesekljamo. V veliki kozici segrejemo olje in račja bedra z vseh strani opečemo; pečemo jih približno 10 minut. Bedra vzamemo iz kozice in prihranimo. V kozico stresemo čebulo in jo približno 5 minut pražimo, nato dodamo česen in pražimo, da zadiši. Vmešamo še cimet in moko, pražimo še minuto, nato v kozico vrnemo račja bedra, prilijemo vino, jušno osnovo in nasekljan paradižnik. Solimo in popramo, dodamo sladkor, rožmarin in lovor. Zavremo, zmanjšamo temperaturo, kozico pokrijemo in kuhljamo 2 uri; občasno premešamo.

2.

Iz omake previdno vzamemo račja bedra in jih damo na pladenj. Iz njih odstranimo vso morebitno maščobo, nato meso z dvojimi vilicami natrgamo na koščke, kosti pa zavržemo. Meso vrnemo v omako, dodamo mleko in kuhljamo nepokrito še 10 do 15 minut.

3.

Medtem skuhamo testenine, jih odcedimo in nekaj vode prihranimo. Testenine stresemo v ragu, premešamo in kuhamo še minuto. Če se nam zdi jed presuha, ji dodamo malo vode, v kateri so se kuhale testenine. Ragu razdelimo na krožnike in postrežemo s parmezanom.

Opomba

*Paccheri so tradicionalne neapeljske testenine v obliki cevi, podobne testeninam za kanelone, vendar veliko krajše. Postrežejo jih z gostimi omakami ali pa jih nadevajo, tako kot kanelone.

26