Če ste mislili, da je bil datum izida naše posebne tematske izdaje Pristno italijansko izbran naključno, ste se zmotili. Publikacija, ki je nastala v sodelovanju z veleposlaništvom Italije v Sloveniji in ki se strastno posveča osnovam italijanskega obroka ter jedem iz vseh 20 italijanskih dežel, je namenoma izšla v najbolj italijanskem tednu v letu. Tretji teden novembra je namreč že tradicionalno (letos že sedmič) v gurmanskih koledarjih zabeležen kot Teden italijanske kulinarike v svetu.

Skrbno zasnovan projekt italijanske vlade stremi k ozaveščanju o italijanski kuhinji, predstavitvi kakovostnih italijanskih prehrambnih izdelkov v tujini, predvsem pa si prizadeva, da bi se potrošniki, opremljeni z znanjem, izognili pojavu Italian Sounding (italijansko zveneče), s katerim označujejo izdelke, ki zavajajo, saj zvenijo italijansko, pa to niso. »Boj proti ponarejanju je ena prednostnih zavez italijanske vlade. Po odličnih rezultatih lanskoletnega sodelovanja z veletrgovcem Mercator, ki je pred letom dni na police postavil 220 novih italijanskih prehrambnih izdelkov, in promocijskega projekta, ki smo ga v obalni regiji izpeljali z Agrario Koper, se tudi letos v Sloveniji nadaljuje potovanje Tedna italijanske kulinarike v svetu z namenom promocije prehrambnih izdelkov in vin, značilnih za italijansko identiteto in kulturo,« je povedal veleposlanik Italije v Sloveniji, nj. eksc. Carlo Campanile.

Veleposlanik Italije v Sloveniji, nj. eksc. Carlo Campanile in kuharska mojstra s kuharske šole ALMA

Tema letošnjega tedna je družabnost, trajnost in inovativnost: sestavine italijanske kulinarike za zdravje ljudi in zaščito planeta. Cilj, ki ga je predlagalo italijansko ministrstvo za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje, je ponovni zagon podobe Made in Italy (narejeno v Italiji) prek povabila k druženju ob italijanski hrani, s poudarkom na trajnosti in inovativnosti izdelkov.

Ob 7. tednu italijanske kulinarike v svetu je Agencija za promocijo v tujini in internacionalizacijo italijanskih podjetij ICE Ljubljana, ob koordinaciji veleposlaništva Italije v Sloveniji, tudi letos organizirala kuharsko tekmovanje slovenskih študentov gostinstva. Iz Parme so v Ljubljano povabili priznano italijansko kuharsko šolo ALMA, ki jo vodi znanstveni odbor strokovnjakov s področja gostinstva in hotelirstva ter kroji sam vrh gastronomije Made in Italy. Italijanska šola je podpisala pogodbo o sodelovanju z Biotehniškim izobraževalnim centrom Ljubljana (BIC), katerega študentje so se potegovali za prestižno nagrado – štipendijo za osemmesečno strokovno usposabljanje na kulinarični akademiji ALMA. »Odločili smo se, da mladi Slovenki ali Slovencu ponudimo možnost, da na prestižni italijanski akademiji z dolgoletno tradicijo resnično poglobi znanje o italijanski kulinariki in hkrati o vrednotah trajnostne prehrane, h kateri bi morali stremeti vsi,« je povedala direktorica ICE Ljubljana Serenella Marzioli.

Strokovna žirija kuharskega tekmovanja

Izziv italijanske rižote

Šest najboljših tekmovalcev predizbora se je na sklepnem večeru pomerilo v pripravi žafranove rižote, ki jo je kuharski mojster z ALME Paco Zanobini nadgradil s kremo pikantne gorgonzole, hruškami, poširanimi v sladkem vinu marsala, in hrustljavo ocvrtim porom, ki se je izkazal za največji izziv krožnika. Žirijo so sestavljali veleposlanik Italije v Sloveniji Carlo Campanile, chef Paco Zanobini z ALME in Candida D’Elia, vodja mednarodnih odnosov pri ALMI, profesor kuharstva na BIC Andrej Molk, lastnica Kaval Group Dada Jerovšek in Urška Petelin, odgovorna urednica revije Dober tek. Žirija je ocenjevala tekmovalce po vrsti meril, kot so tehnična spretnost in natančnost, okus, postavitev ter predstavitev jedi. Največ točk je prejela obetavna 19-letna študentka kuharstva Neli Poličnik, ki bo svoje kuharske spretnosti z udeležbo tečaja na ALMI zagotovo še poglobila.

Zmagovalka izziva Neli Potočnik

V skrbi za okolje

Na letošnjem Tednu italijanske kulinarike v svetu so predstavili tudi mednarodni evropski projekt Life Climate Smart Chef, ki je nastal v sodelovanju Italije, Finske in Irske ter želi, da bi kuharji postali znanilci okoljskih sprememb. Kuharjem med drugim ponuja brezplačno izobraževanje o trajnostnih pristopih v kulinariki in orodja za zmanjševanje ogljičnega odtisa njihovih jedilnikov – na primer tudi aplikacijo, v katero kuhar vnese sestavine svojega recepta in izve, kolikšen ogljični odtis ima njegova jed. Projekt želi vključiti čim več kuharjev iz vseh držav Evropske unije, ki bi postali promotorji okolju prijaznejše kuhinje in pobudniki debat o hrani kot ključnem dejavniku za zmanjševanje okoljskih sprememb. Več o projektu izveste na spletnem naslovu climatesmartchefs.eu, kjer se lahko v program tudi brezplačno vključite.

Zagnani ljubitelji italijanske kulinarike
OZNAKE