Sestavine

  • 1–1,5 kg kosti, glav in ribjih obrezkov
  • 1 srednje velika čebula
  • 100 g korenčka
  • 100 g gomoljne zelene
  • 100 g peteršiljevega korena
  • košček pora
  • začimbni šopek (lovorov list, majhna vejica rožmarina, majarona in timijana, nekaj vejic peteršilja in listič zelene)
  • nekaj poprovih zrn
  • malo soli
  • 2–3 l vode
  • 2 dl belega vina ali sok ½ limone (po želji)

Priprava

Kosti temeljito operemo, škrge pa obvezno izrežemo. Odstranimo tudi vse strdke krvi, sicer osnova lahko zagreni. Ribje kosti, glave in plavuti damo v lonec, zalijemo z vodo, dodamo narezano zelenjavo in začimbe ter kuhljamo pol ure. Osnovo začinimo zelo zmerno ali pa je sploh ne začinimo, da kasneje z njo jedi ne presolimo. Malo pred koncem kuhanja dodamo vino ali limonov sok. Kuhano osnovo precedimo in ohladimo. V hladilniku jo lahko hranimo do 2 dni, lahko pa jo tudi zamrznemo.

Nasvet

Ribjo osnovo uporabljamo za zalivanje drugih jedi, ki jim s tem damo izrazitejši okus, ali v njej kuhamo oz. poširamo ribe. Manjše ribe in ribe, narezane na kose, položimo v vrelo ribjo osnovo, velike in cele ribe pa damo v hladno ribjo osnovo. Ko osnova zavre, temperaturo zmanjšamo in ribo kuhamo pod vreliščem na približno 95 °C. Tako pripravljeno ribo pri postrežbi zalijemo z malo ribje osnove in oljčnim oljem ali po želji s stopljenim maslom.

21