Svetovni dan hrane 2024
Svetovni dan hrane obeležujemo vsako leto 16. oktobra.
piše: Revija Dober tek
Članek je objavljen na Revija Dober tek
Z žgeslom 'Pravica do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost' Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) poziva k okrepitvi prizadevanj za uresničitev temeljne človekove pravice do hrane.
Varnost hrane za vse
Poleg varnosti, so osrednja tema še dostopnost, raznolikost ter hranilno bogata hrana za vse, ne glede na ekonomske razmere ali geografsko lego. Čeprav je svet sposoben pridelati dovolj hrane za celotno prebivalstvo, zaradi neenakosti, podnebnih sprememb in konfliktov številni še vedno ostajajo lačni.
Zagotavljanje trajnostne prihodnosti
Pravica do hrane igra osrednjo vlogo pri zagotavljanju trajnostne prihodnosti. Podnebne spremembe močno vplivajo na pridelavo hrane. Z vse pogostejšimi vremenskimi ekstremi je ključno, da kmetje sprejemajo ukrepe, ki povečujejo odpornost kmetijstva, na primer s podnebno prilagodljivimi pridelki in sodobnimi namakalnimi sistemi. V Sloveniji, kjer je samooskrba z mesom narasla, pri sadju in zelenjavi pa ostaja nizka, je trajnostno kmetijstvo ključnega pomena za prehransko varnost in zmanjšanje odvisnosti od uvoza.
Zmanjšanje količin zavržene hrane
Svetovni dan hrane 2024 opozarja tudi na problem zavržene hrane, ki pomeni ogromno izgubo virov. Zavržena hrana pomeni izgubo vode, energije in zemlje, potrebnih za njeno pridelavo. V Sloveniji povprečen prebivalec letno zavrže približno 68 kg hrane, zato je izredno pomembno ozaveščanje o zmanjševanju živilskih odpadkov.
Temelj socialne pravičnosti
Hrana mora biti dostopna vsem, ne glede na socialni status. To je ključno za trajnostni razvoj, saj so lakota, podhranjenost in prehranska negotovost neposredne posledice socialne neenakosti. Svetovni dan hrane zato poziva k enotnosti v boju proti lakoti in prizadevanjem za dostojno življenje za vse.
:::
Naslovna fotografija: FAO
Zanimivost
Svetovni dan hrane se praznuje vsako leto 16. oktobra. Uvedla ga je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo. Omenjen datum je bil izbran, ker je bila organizacija na ta dan leta 1945 ustanovljena. Glavni namen svetovnega dneva hrane je opozarjanje, da v svetu živi veliko število ljudi, ki trpi za pomanjkanjem hrane.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.