Jamie Purviance: Weber – Velika knjiga peke na žaru 2.0

  • 125 novih receptov za žare vseh vrst
  • več kot 800 fotografij – korak za korakom
  • priporočene temperature
  • podrobna razlaga tehnik in postopkov

Trda vezava, 360 strani

 

Akcijska cena (20% popust): 30,80 €

Redna cena: 38,50 €

 

NAKUP

Prav vse, kar morate vedeti o peki na žaru

Več kot 125 skrbno preverjenih receptov za raznovrstne dobrote na žaru spremlja nazorno ilustrirana predstavitev tehnik, 800 nazornih fotografij pa nas korak za korakom vodi med postopki priprave, s katerimi usvajamo tisto bistveno – preprostost, povezano z obvladovanjem štirih bistvenih elementov peke na žaru: temperature, časa, tehnike in pripomočkov. Razlage sodobnih pristopov k peki na žaru, ki vključujejo nasvete za uporabo različnih tipov žara in dimljenje, avtor dopolnjuje z zanimivimi znanstveno podkrepljenimi anekdotami, tabelami priporočenih temperatur, infografikami in ilustracijami.

Iz uvoda

piše: Jamie Purviance

Priznam! V mladosti sem se pri peki na žaru obnašal kakor nevešč uporniški najstnik, ki prvič v roke vzame električno kitaro in preprosto začne brenkati. Kaj se je pa sploh treba naučiti? Pač zakurim žar, sem si mislil, vržem meso na rešetko in vse drugo se bo zgodilo samo od sebe. V mojem primeru se je po navadi zgodilo to, da so izbruhnili plameni, ki so jim sledili oblaki črnega dima. Ko sem potem postregel s kosi neprepoznavnega zoglenelega mesa, so se prijatelji zdrznili ali pa posmehovali. Nikomur ni bilo do tega, da bi to jedel. Ne prijateljem, ne hišnim ljubljenčkom, niti meni.

Nazadnje me je želja, da bi bolje jedel, pripeljala na Ameriški kulinarični inštitut, kjer sem prestal dve leti neizprosnega urjenja v kuharskih tehnikah. S tem so se izjemno izboljšale tudi moje veščine peke na žaru. Kmalu zatem sem začel sodelovati z Webrom. To je bila sijajna priložnost, da sem se iz prve roke učil peke na žaru od strokovnjakov vodilnega ponudnika žarov na svetu. V enem letu sem napredoval iz fanta, ki je približno obvladal peko na žaru, do avtorja kuharskih knjig, brezmejno navdušenega in z bogatim znanjem o vseh slogih kuhanja na prostem.

To pripovedujem zato, da bi opozoril, kako se nihče preprosto ne rodi z veščinami peke na žaru. Vsi se učimo sproti. Moja učna leta so bila intenzivna in skrajna. Toda vi ne potrebujete kuharske šole ali službe pri Webru. Vaša pot je lahko preprosto ta, da uporabljate to knjigo. V rokah držite kompendij vsega, kar sem se naučil o peki na žaru – v kuharski šoli, v restavracijah, pri Webru in na vrtovih veščih mojstrov peke na žaru po vsem svetu.

Morda se vam bo knjiga na prvi pogled zdela samo kot zbirka receptov in po svoje je tudi to. A če pogledate pobliže, je v resnici veliko več. Je nazorno ilustrirana predstavitev tehnik, ki poskrbijo, da bo na vaših krožnikih boljša hrana. Izbrane recepte sem vključil zato, ker sem prepričan, da jih je res vredno pripraviti, pa tudi zato, ker so odlični primeri za postopke, ki jih lahko uporabite tudi pri drugih receptih. S to knjigo vas želim naučiti toliko o peki na živem ognju, da se boste vedno, ko se boste lotili peke na žaru – pa če boste pripravljali katerega od mojih receptov ali svojega –, odlično odrezali.

Ali je hrana na žaru že pečena? Pogosto nekaj o tem pove že barva, včasih tudi konsistenca. Vendar je termometer, ki takoj in natančno pokaže temperaturo, pri peki mesa, perutnine in rib večinoma nepogrešljiv. Tako nam ni treba ugibati in vsakič pridemo do popolnih rezultatov.

Kazalo vsebine

UVOD

4 KLJUČI DO USPEHA

  • TEMPERATURA
  • ČAS
  • SMERNICE ZA PEKO NA ŽARU
  • TEHNIKE
  • PRIPOMOČKI

PREDJEDI

  • Piščančje perutničke z javorovim sirupom
  • Dimljene piščančje perutničke s kitajsko glazuro
  • Kozice s pehtranom in gorčico na nabodalih
  • Jagnječje čufte z jogurtovo omako
  • Bruskete z marinirano papriko
  • Pomaka iz kisle smetane s čebulo z žara
  • Humus iz pečenega korenčka s pitinim čipsom
  • Solata z breskvami z žara in kozjim sirom
  • Solata s piščancem z žara kot v Buffalu
  • Vietnamska solata s steakom
  • Domače testo za pico
  • Pica s paradižnikom, mocarelo in baziliko

GOVEDINA IN JAGNJETINA

  • Klasični ameriški sirovi burgerji
  • Potlačeni burgerji s posebno omako
  • Steak iz flama za vsakdan
  • Fajite s pikantnim steakom
  • Rib eye steaki z gobami in slanino
  • Vzvratno pečeni rib eye steaki
  • Steaki iz rostbifa z gorgonzolnim maslom
  • Pikantni tajski steaki iz rostbifa »a la plancha«
  • Porterhouse steaki z »omako z deske«
  • T-bone steaki s čebulico v rdečem vinu
  • Na žerjavici pečeni porterhouse steaki
  • Biftki in gobova omaka s konjakom
  • Pljučna pečenka z vinsko omako
  • Bržolna pečenka z ražnja s čebulo
  • Goveje prsi kot v Teksasu
  • Jagnječje zarebrnice z magrebskimi začimbami
  • Jagnječje zarebrnice z rožmarinom in feto
  • Katalonska jagnječja pečenka

SVINJINA

  • Sendviči s klobaso kot na ameriškem jugozahodu
  • Pečenice v pivu s kislim zeljem
  • Svinjske zarebrnice s koromačevo-česnovo pasto
  • Svinjske zarebrnice v slanici z omako romesko
  • Pikanten svinjski file z ingverjevo omako
  • Svinjski file in zelenjava iz voka z omako hoisin
  • Suvlaki s cacikijem
  • Toskanska svinjska pečenka z ražnja
  • Svinjska rebra z omako za žar s kolo
  • Svinjska rebra z medeno terijaki glazuro
  • Rebra kot v St. Louisu s čebulno omako za žar
  • Nacefrana svinjina s karolinsko omako
  • Carnitas z vsemi dodatki

PERUTNINA

  • Piščančje prsi z zeliščno salso
  • Piščančje prsi s čebulno marmelado
  • Marinirana piščančja stegna
  • Tajska piščančja nabodala z arašidovo omako
  • Filipinski piščanec adobo
  • Zlato zapečen piščanec z žara z masleno omako
  • Piščanec z ražnja v citrusni marinadi
  • Razprt piščanec z omako čimičuri
  • Račje prsi z ostro paprikino omako
  • Na žaru pečen puran s pečenkino omako
  • Klasična pečenkina omaka za purana
  • Nasoljene puranje prsi s tropsko salso

RIBE IN MORSKI SADEŽI

  • Losos na cedrovi deski z gremolato
  • Riževe skledice z lososom »a la plancha«
  • Dimljen losos s tekilo in redkvično salso
  • Ribji takosi s pikantno solato iz rdečega zelja
  • Ribji fileji z zeliščno majonezo
  • Mečarica s paradižnikom na žaru
  • V celem pečena riba z lešnikovim maslom
  • Kozice s česnom in limonovo-koprovo omako
  • Ostrige na žaru z odišavljenim maslom
  • Dimljene venernice
  • Klapavice, soparjene v pivu, s krostini

ZELENJAVA IN PRILOGE

  • Koruzni storži s čilijevim oljem in limeto
  • Na žerjavici pečena koruza s koprovim maslom
  • Marinirani japonski jajčevci s tahinijem
  • Jajčevci z mediteransko prilogico
  • Cvetača tandoori z zeliščnim čatnijem
  • Šampinjoni z blitvo in feto na žaru
  • Pečeni šampinjoni z umami glazuro
  • Cel krompir za žaru z zeliščnim maslom
  • Krompir s čilijevim kečapom in aiolijem
  • Hrustljav krompir z zelišči

SLADICE

  • Ananas na žaru z robidovo omako
  • Banana split s soljeno karamelno omako
  • Poletna pita z jagodičjem
  • Kolač z breskvami in borovnicami
  • Rogljičkov narastek z banano in čokolado

DODATKI

  • ZAČIMBNE MEŠANICE IN PASTE
  • MARINADE IN SLANICE
  • OMAKE, PRELIVI IN ŠE KAJ