Zvita pečenka s praženo zelenjavo
Novo najljubše nedeljsko kosilo
Zvita pečenka s praženo zelenjavo
Novo najljubše nedeljsko kosilo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2011
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min + 2 uri za suhe paradižnike
KOLIČINA: za 4–6 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 5 paradižnikov
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
- poper
- pribl. 1,2 kg svinjine za zvito pečenko
- olje za peko
- 7,5 dl piva
- 1 dl jabolčnega soka
- 5 dl telečje ali goveje jušne osnove
- 1 žlička rožmarinovih lističev
- 1 žlička timijanovih lističev
- 2 lovorova lista
- 2 žlici masla
- šopek mlade čebulice
- 1 žlica kaper
- 250 g korenčka
- 500 g drobnega krompirja
- sol
- poper
- timijan za okras
Priprava
Paradižnik olupimo, razrežemo na četrtine in odstranimo semena. Zložimo ga na pekač, pokapamo z oljčnim oljem, začinimo s soljo in poprom ter sušimo v prej ogreti pečici pri 120 °C približno 2 uri.
Meso solimo in popramo, nato ga zvijemo in povežemo s kuhinjsko vrvico. V primernem pekaču močno segrejemo olje in meso na obeh straneh popečemo. Nato dolijemo pivo, jabolčni sok in jušno osnovo, dodamo zelišča in dušimo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 1 uro. Pečenko vzamemo iz pečice in jo prihranimo na toplem. Sok od pečenke povremo, precedimo in po okusu začinimo.
Mlado čebulico očistimo, operemo in narežemo na drobne kocke. Korenček ostrgamo in narežemo na kocke. Krompir operemo, narežemo na polovičke in ga v slani vodi malo pokuhamo.
V ponvi razpustimo maslo, dodamo narezano zelenjavo in delno kuhan krompir ter prepražimo. Na koncu dodamo sušen paradižnik, vse skupaj pretresemo ter začinimo s soljo in poprom. Zvito pečenko narežemo na tanke rezine in ponudimo s pripravljeno zelenjavo. Jed pokapamo z omako in okrasimo s timijanom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.