Zelena kremna juha z opečenimi kruhki s pršutom
Imenitna kombinacija špargljev, graha in vodne kreše v juhi, ki je odlična za predjed ali lahko kosilo.
Zelena kremna juha z opečenimi kruhki s pršutom
Imenitna kombinacija špargljev, graha in vodne kreše v juhi, ki je odlična za predjed ali lahko kosilo.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2015
ČAS PRIPRAVE: 55 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 žlici oljčnega ali repičnega olja
- 1 čebula
- 1 koromač
- 200 g špargljev
- 2 stroka česna
- 1 žlička koromačevih semen
- 1,2 l zelenjavne jušne osnove
- 400 g graha
- 100 g vodne kreše (nekaj listkov prihranimo za kruhke)
- šopek peteršilja
- šopek mete
- 1 dl sladke smetane
- sol
- poper
opečeni kruhki
- 1 velika čabata
- malo ekstra deviškega oljčnega
- 1 debel strok česna
- 150 g kozjega kremnega sira
- 6 rezin pršuta
- 200 g pesta (glej nasvet ali kakovostnega kupljenega)
Priprava
V veliki kozici segrejemo olje. Priložimo nasekljano čebulo in nasekljan koromač ter počasi pražimo 10 minut, da se zelenjava zmehča, toda ne obarva. Špargljem odstranimo olesenele konce in stebla grobo nasekljamo. Česen stremo in ga skupaj s šparglji in koromačevimi semeni dodamo v kozico. Med mešanjem vse skupaj pražimo še 1 do 2 minuti. Prilijemo zelenjavno jušno osnovo in začinimo. Pokrijemo s pokrovko in počasi kuhamo (najdlje 5 minut). Medtem pripravimo kruhke.
Segrejemo žar v pečici. Čabato pod kotom narežemo na debele rezine, jih položimo na pekač in pokapamo z malo olja. Pekač postavimo pod žar in rezine pečemo 2 do 3 minute na vsaki strani, da se zlato in hrustljavo zapečejo, nato jih vzamemo iz pečice in vsako natremo s strtim česnom.
V juho damo grah in kuhamo 1 minuto, da odmrzne, nato kozico odstavimo s štedilnika in vmešamo večino vodne kreše, nasekljana zelišča in smetano. Juho s paličnim mešalnikom zmiksamo, da postane gladka in kremna. Po potrebi jo dodatno začinimo.
Vsak kruhek premažemo z malo kozjega sira in ga obložimo z nagubano rezino pršuta, žličko pesta in nekaj listki vodne kreše. Na koncu kruhke pokapamo še z oljčnim oljem. Postrežemo jih z juho, zraven pa ponudimo še skledico pesta.
Pesto z meto
S paličnim mešalnikom zmeljemo šopek metinih listov, šopek bazilike, 100 g praženih mandljevih lističev, 25 g naribanega parmezana, 8 žlic ekstra deviškega oljčnega olja, lupino ½ limone in en majhen strok česna. Začinimo in po potrebi dodamo malo vode, če je pesto pregost. Pokritega s plastjo olja v zaprtem kozarčku lahko do enega tedna hranimo v hladilniku ali do dveh mesecev v zamrzovalniku.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.