Sestavine

  • 250 g kuhane šunke
  • 20 g masla
  • 300 g kratkih testenin (npr. casarecce ali peresniki)
  • 250 g sladke smetane
  • 100 g naribanega ementalca
  • 100 g naribane stare gavde
  • 100 g gorgonzole
  • ¼ žličke muškatnega oreška
  • 2 kepi mocarele
  • 3 rumenjaki
  • 150 g zamrznjenega graha
  • 50 g naribanega zorjenega ovčjega sira (pekorina)
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 220 °C. Šunko narežemo na pol centimetrske, mocarelo pa na centimetrske kocke. Maslo v ponvi stopimo in na njem pražimo šunko 3 minute. Ko postane šunka hrustljava, ponev odstavimo.

2.

Medtem v slani vodi skuhamo testenine al dente, jih odcedimo in vrnemo v isto ponev. V testenine vmešamo sladko smetano, ementalec, gavdo in gorgonzolo.

3.

Ponev pristavimo na šibek ogenj in s kuhalnico dobro premešamo testenine s smetano in siri. Odstavimo z ognja in začinimo z muškatnim oreškom, dodamo mocarelo, rumenjake, grah, šunko in polovico ovčjega sira. Malo posolimo, obilno popramo in dobro premešamo.

4.

Testenine preložimo v pekač, potresemo s preostalim ovčjim sirom in pečemo v prej segreti pečici 15 minut. Ko je jed pečena, jo pustimo počivati 5 minut, nato jo razrežemo na kose in postrežemo.

13