Zamrznjena lubenica s penino
Sladka osvežitev za vroče dni (za odrasle)
Zamrznjena lubenica s penino
Sladka osvežitev za vroče dni (za odrasle)
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2020
ČAS PRIPRAVE: 20 min + 4 ure za zamrzovanje
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 lubenica (približno 2 kg)
- 2 dl penine in še malo
- 3 vršički mete in še 6 dodatnih, ko postrežemo
- lupinica 1⁄2 bio limone (obrežemo trakove)
- 50 g sladkorja
Priprava
Lubenico narežemo na četrtine in z žličko odstranimo semena. Če bomo ledene napitke postregli isti ali naslednji dan, prihranimo 6 krhljev za okras in jih shranimo v hladilnik. Meso lubenice narežemo na 3 cm velike kocke (brez lupine bi je moralo ostati približno 1 kg) in jih naložimo v posodo za zamrzovanje, obloženo s papirjem za peko (lubenica naj se tesno prilega posodi). Prelijemo jih s penino, pokrijemo in zamrznemo za najmanj 4 ure (ali največ 1 teden).
Meto, limonovo lupino in sladkor damo v majhno kozico, prilijemo 1⁄2 dl vode, nežno zavremo in kuhljamo 3 do 5 minut, da se sladkor stopi in nastane sirup. Pokrijemo ga in pustimo, da se popolnoma ohladi, nato ga precedimo.
Zamrznjene lubenične kocke s penino damo v multipraktik s sladkornim sirupom. Vse skupaj dobro zmešamo, medtem po potrebi vsakih nekaj sekund mešanje ustavimo in mešanico z lopatico pritisnemo k rezilu. Dodamo še malo penine. Zamrznjeno lubenico naložimo v kozarce, jo okrasimo majhnimi vršički mete, na kozarce pa nataknemo mrzle krhlje lubenice.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.