Veseli čokoladni snežaki
Zimske počitnice naj ne minejo brez delanja snežaka
Veseli čokoladni snežaki
Zimske počitnice naj ne minejo brez delanja snežaka
Recept je objavljen v reviji Dober tek, februar 2018
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: 12 snežakov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
čokoladni mafini
- 250 g moke
- 25 g kakava v prahu
- 2 žlički pecilnega praška
- ½ žličke sode bikarbone
- 85 g jedilne čokolade
- 85 g bele čokolade
- 100 g mlečne čokolade
- 2 stepeni jajci
- 2,8 dl kisle smetane
- 85 g rjavega sladkorja
- 85 g masla
- maslo ali papirčki za pekač
krema
- 500 g maskarponeja
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 2 dl sladke smetane
glavice
- 80 g kokosove moke
- 60 g kisle smetane
- 20 g sladkorja v prahu
- drobni čokoladni bombončki za oči in gumbke
- drobni rdeči bombončki za noske
- mali in veliki dvojni čokoladni piškoti za klobuke
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač za mafine z 12 vdolbinami namastimo ali obložimo s papirčki. Vse 3 vrste čokolade nasekljamo na koščke. V veliki skledi zmešamo moko, kakav v prahu, pecilni prašek, sodo bikarbono in vso čokolado. V drugi skledi dobro stepemo jajca s sladkorjem in stopljenim maslom. Dodamo kislo smetano in dobro premešamo. Mokre sestavine dodamo suhim in na hitro premešamo z metlico za sneg, tako da je masa še malo grudasta, nato jo razdelimo v 12 vdolbin pekača.
Pečemo 20 minut, da mafini lepo narastejo. Potem pečico ugasnemo, vendar pustimo kolačke še 15 minut v njej. Nato jih vzamemo iz pekača in ohladimo.
Za kremo penasto zmešamo maskarpone, sladko smetano in sladkor. Za glavice zmešamo kokosovo moko, sladkor in kislo smetano in iz mase oblikujemo 12 kroglic. Na ohlajene mafine nabrizgamo kremo in nanjo posadimo glavice. Vsako okrasimo s čokoladnimi bombončki za oči in gumbke ter z rdečim bombončkom za nosek. Nazadnje snežakom na glave poveznemo še pol velikega in en mali piškot, ki ju zlepimo s kremo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.