Sestavine

  • 200 g zmehčanega masla in še malo za pekač
  • 100 g svetlega sladkorja muskovado
  • 1 jajce
  • 250 g moke
  • 1 žlička cimeta
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 100 g rozin
  • 200 g ostružkov bele čokolade

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Namastimo dva velika plitva pekača. V veliki skledi stepemo maslo, sladkor in jajce, da nastane gladka masa. Nanjo presejemo moko, cimet in pecilni prašek ter zamesimo v testo. Dodamo rozine in 100 g bele čokolade ter zmešamo.

2.

Kepice testa povaljamo v kroglice, velike kot žogice za golf. Položimo jih na pekače in sploščimo; med njimi naj bo dovolj prostora, da se bodo piškoti lahko razlezli. Pečemo jih 10 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Pečene piškote poberemo s pekačev in jih položimo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se ohladijo.

3.

Preostalo belo čokolado stopimo v mikrovalovni pečici na nizki jakosti v 15-sekundnih intervalih. Z majhno vrečko ali z žličko za brizganje na vrh piškotov narišemo križe. Piškote lahko v posodi za piškote hranimo do 3 dni.

Piškoti po vzoru križeve pogače

Ti piškoti so različica tradicionalne angleške križeve pogače (hot cross buns) – pogače z rozinami in začimbami, s katero so v preteklosti pred veliko nočjo prekinili post. Pogača je še danes zelo priljubljena v večini držav angleško govorečega sveta; ponekod jo pripravljajo po starodavnem receptu, drugje pa malo drugače, na primer kot piškote.

1