Velikonočni rozinovi piškoti
Ti piškoti so narejeni po vzoru velikonočne križeve pogače (hot cross buns), ki jo poznajo v angleško govorečem svetu.

Velikonočni rozinovi piškoti
Ti piškoti so narejeni po vzoru velikonočne križeve pogače (hot cross buns), ki jo poznajo v angleško govorečem svetu.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2021
ČAS PRIPRAVE: 30 min
KOLIČINA: 18 piškotov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g zmehčanega masla in še malo za pekač
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
- 1 jajce
- 250 g moke
- 1 žlička cimeta
- 2 žlički pecilnega praška
- 100 g rozin
- 200 g ostružkov bele čokolade
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Namastimo dva velika plitva pekača. V veliki skledi stepemo maslo, sladkor in jajce, da nastane gladka masa. Nanjo presejemo moko, cimet in pecilni prašek ter zamesimo v testo. Dodamo rozine in 100 g bele čokolade ter zmešamo.
Kepice testa povaljamo v kroglice, velike kot žogice za golf. Položimo jih na pekače in sploščimo; med njimi naj bo dovolj prostora, da se bodo piškoti lahko razlezli. Pečemo jih 10 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Pečene piškote poberemo s pekačev in jih položimo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se ohladijo.
Preostalo belo čokolado stopimo v mikrovalovni pečici na nizki jakosti v 15-sekundnih intervalih. Z majhno vrečko ali z žličko za brizganje na vrh piškotov narišemo križe. Piškote lahko v posodi za piškote hranimo do 3 dni.
Piškoti po vzoru križeve pogače
Ti piškoti so različica tradicionalne angleške križeve pogače (hot cross buns) – pogače z rozinami in začimbami, s katero so v preteklosti pred veliko nočjo prekinili post. Pogača je še danes zelo priljubljena v večini držav angleško govorečega sveta; ponekod jo pripravljajo po starodavnem receptu, drugje pa malo drugače, na primer kot piškote.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.