Sestavine

testo

  • 400 g moke
  • 25 g svežega kvasa
  • 1,5 dl mleka
  • 60 g masla
  • 40 g sladkorja
  • ščepec soli
  • nastrgana lupina polovice limone
  • 2 jajci

nadev

  • 100 g marcipana
  • 2 beljaka
  • 30 g sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • 150 g mletih mandljev

glazura

  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1 žlica vode
  • kanček limonovega soka
  • olje in moka za pekač

Priprava

1.

Iz sestavin za testo zgnetemo kvašeno testo. Kvas raztopimo v mlačnem mleku. Maslo zmehčamo. V skledo presejemo moko in dodamo pripravljene sestavine za testo. Zgnetemo mehko testo in ga pustimo vzhajati približno pol ure.

2.

Ko testo skoraj podvoji volumen, pripravimo nadev. Dva beljaka stepemo s sladkorjem v trd sneg. Marcipan narežemo na drobne koščke in jih pomešamo s cimetom in mandlji ter vmešamo v sneg. Pekač premažemo z oljem in pomokamo.

3.

Lepo vzhajano testo razvaljamo na pomokani delovni površini v pravokotnik, premažemo ga z nadevom in zvijemo. Na toplem naj vzhaja približno 10 minut.

4.

Zvitek po sredini vzdolžno prerežemo, nato pa oba dela prepletemo tako, da ju večkrat prekrižamo.

5.

Pekač premažemo z oljem in posujemo z moko. Pletenico položimo na pekač, kjer naj še enkrat dobro vzhaja.

6.

Pečico segrejemo na 170 °C. Pletenico pečemo v pečici približno 40 minut. Glazuro pripravimo tako, da sladkor v prahu gladko zmešamo z vodo in limonovim sokom. Pečeno velikonočno pletenico pokapamo s sladkorno glazuro, nato pa pustimo, da se dobro ohladi.

24