Sestavine

  • 10 g medu
  • 12 g svežega kvasa
  • 170 g mlačne vode
  • 120 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 2 rumenjaka
  • 455 g moke manitoba 00 in še malo za delovno površino
  • semena 1⁄2 vaniljinega stroka
  • naribana lupinica 1 bio pomaranče
  • naribana lupinica 1 bio limone
  • 100 g masla sobne temperature
  • 3 g soli
  • 70 g kandirane pomarančne lupinice
  • 70 g rozin

obloga

  • 80 g mandljev
  • 50 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
  • 20 g koruznega škroba
  • 2 beljaka

okras

  • 50 g mandljev
  • 50 g sladkorja v granulah

potrebujemo še

  • model za 1-kilogramsko velikonočno golobico
  • 2 kovinski nabodali

Priprava

1.

V skledico damo med, nadrobimo sveži kvas in dobro premešamo, da se sestavini razpustita in povežeta. Dodamo vodo, zmešamo in tekočino vlijemo v posodo kuhinjskega robota. Dodamo sladkor, jajce in rumenjaka. Pripravimo kljukasti nastavek in stroj vključimo, da se vse dobro premeša in nato počasi, po žlicah, začnemo dodajati moko. Ko je vsa moka vmešana, povečamo hitrost in mešamo približno 8 minut, da nastane gladko testo. Stroj ustavimo in dodamo vaniljo ter pomarančno in limonovo lupinico. Stroj spet vključimo, da se arome vmešajo v testo.

2.

Maslo narežemo na koščke in ga med mešanjem začnemo dodajati v testo. Dodajamo ga počasi, po koščkih. Vsakič počakamo, da se vmeša v testo, šele nato dodamo drug košček. To traja približno 10 minut. Vmes dodamo tudi sol. Ko je vse maslo vmešano, testu dodamo še koščke kandirane pomarančne lupinice in namočene ter osušene rozine. Tudi te vmešamo v testo.

3.

Testo preložimo na rahlo pomokano delovno površino, ga poprašimo z moko, nekajkrat nežno prepognemo in oblikujemo v kroglo. Položimo jo v naoljeno skledo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati toliko časa, da se prostornina potroji. Testo lahko pripravimo zvečer in ga pustimo vzhajati na sobni temperaturi čez noč ali pa ga vzhajamo v pečici, segreti na okrog 30 °C, kar bo trajalo približno 3 ure.

4.

Odstranimo folijo, obrnemo skledo in pustimo, da mehko testo počasi pade na pomokano delovno površino. Testo spet nekajkrat prepognemo in oblikujemo v kroglo. Razdelimo jo na dva dela, eden naj bo malce večji od drugega. Večji del (ta bo za krila) raztegnemo v pravokotnik dolžine približno 40 cm in širine 15 cm. Daljšo stranico zvijemo v valj, ki ga položimo kot podkev v srednji (širši) del modela, tako da sta široka dela modela zapolnjena s koncema valja. Testo poravnamo, da je enakomerno debelo. Z manjšim delom testa (ta bo za telo golobice) naredimo enako, le da je valj nekoliko krajši. Položimo ga v model pravokotno na prvega in čez testo, ki je že tam. Model pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo na toplem vzhajati, da naraste toliko, da se srednji del testa dotakne folije, kar bo trajalo približno 3 ure.

5.

Pečico segrejemo na 170 °C brez ventilacije. Pripravimo oblogo: v mlinček damo mandlje in rjavi sladkor ter zmeljemo. Mandlje lahko zmeljemo grobo ali fino. Preložimo jih v skledo, dodamo škrob, zmešamo in mešanici dodamo beljaka. S metlico za stepanje vse dobro zmešamo, da dobimo gosto tekočo maso.

6.

Z modela odstranimo folijo. Na testo z žlico naložimo oblogo in jo poravnamo, da je testo v celoti premazano. Na oblogo razporedimo mandlje in posujemo sladkor v granulah. Model postavimo v pečico na najnižji nivo, na najvišji nivo pa položimo nizek pekač, ki bo preprečil, da se obloga zažge. Velikonočno golobico pečemo 50 do 55 minut. Če je pečena, preverimo z leseno paličico, ki jo zapičimo v najdebelejši del in mora biti suha, ko jo izvlečemo.

7.

Golobico vzamemo iz pečice in jo nekaj časa pustimo na rešetki, da se malo ohladi. Nato jo prebodemo z dvema kovinskima nabodaloma in obrnjeno na glavo postavimo na oporo. Pustimo jo, da se dokončno ohladi, nato jo postrežemo.

Model za velikonočno golobico

Modeli za velikonočno golobico so naprodaj v slovenskih spletnih trgovinah s pripomočki za peko in slaščičarstvo ter pri tujih spletnih veletrgovcih. Z nekaj iznajdljivosti in spretnosti pa model lahko oblikujemo tudi sami.

1