Topla solata iz mladega krompirja, slanine in modrega sira
Modri sir, šampinjoni in solata lahko iz mladega krompirja, ki smo ga vajeni v vlogi priloge, naredijo izjemno glavno jed.
Topla solata iz mladega krompirja, slanine in modrega sira
Modri sir, šampinjoni in solata lahko iz mladega krompirja, ki smo ga vajeni v vlogi priloge, naredijo izjemno glavno jed.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2011
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 500 g manjšega mladega krompirja
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 rdeči čebuli
- 4 rezine slanine
- 150 g šampinjonov
- 1 žlica zrnate gorčice
- 1 žlica vinskega kisa
- 100 g špinače in vodne kreše
- 100 g kremastega sira z modro plesnijo
Priprava
Pečico segrejemo na 220 °C. Krompir operemo in ga razčetverimo. Čebulo olupimo in vsako narežemo na 6 rezin. Slanino narežemo na večje kose. Šampinjone operemo, očistimo in narežemo na rezine. Krompirjeve rezine damo na pekač, jih posujemo s soljo in prelijemo z žlico olja. Pečemo 20 minut, nato pa krompirju dodamo še rezine čebule. Vse skupaj dobro pretresemo in pečemo še 20 minut, da postane krompir zlato rjav, čebula pa mehka in karamelizirana. Pustimo, da se ohladi do mlačnega.
V primerno veliki ponvi hrustljavo prepražimo slanino. Dodamo šampinjone in jih pražimo približno 5 minut, da postanejo mehki. Medtem pripravimo preliv tako, da v skodelici premešamo gorčico, kis, preostalo olje in kapljico vode.
V veliko skledo damo krompir, čebulo, slanino in šampinjone. Dodamo še oprane liste špinače in vodno krešo, vse prelijemo s pripravljenim prelivom in dobro premešamo. Razdelimo na 4 krožnike, posujemo s koščki sira in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.