Telečje kroglice z aromatično paradižnikovo omako
Telečji "čufti" s paradižnikovo omako
Telečje kroglice z aromatično paradižnikovo omako
Telečji "čufti" s paradižnikovo omako
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2011
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
mesne kroglice
- 1 čebula
- 1 lovorov list
- 1 nageljnova žbica
- 2 l telečje jušne osnove (lahko jo nadomestimo s piščančjo ali zelenjavno)
- 1 strok rdečega čilija
- 1 žlica suhih gob
- 100 g toasta
- 5 žlic mleka
- 5 vloženih filejev sardonov (inčunov)
- 500 g mlete teletine
- 2 jajci
- 1 žlička ostre gorčice
- ½ žličke naribane limonove lupinice
- 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja
- muškatni orešek
- sol
omaka
- 10 srednje debelih paradižnikov
- 1 dl sladke smetane
- 1 strok česna (tanke rezinice)
- 2 žlici jedilnega škroba
- kanček limonovega soka
- 2 žlici grobo narezanih pehtranovih lističev
- sol
- 1 žlica hladnega masla
Priprava
Najprej pripravimo mesne kroglice. Čebulo olupimo in nanjo položimo lovorov list, ki ga pritrdimo z nageljnovo žbico. V loncu zavremo jušno osnovo in damo vanjo čebulo, očiščen strok čilija (odstranimo semena in bele nitke) in suhe gobe. Jušno osnovo segrevamo 20 minut, ne da bi zavrela.
S toasta odstranimo skorjo in ga narežemo na drobne kocke. Damo jih v posodo in prelijemo z mlekom. Fileje sardonov odcedimo, narežemo na koščke, nato pa z mletim mesom in preostalimi sestavinami dodamo k zmehčanemu toastu ter vse skupaj dobro premešamo.
Podobni recepti
Mesne kroglice s krompirjevim pirejem s pestom
Švedske mesne kroglice
Puranje mesne kroglice v omaki z bučkami in olivami
Iz mase naredimo z vlažnimi rokami približno 3 cm debele kroglice. Damo jih v vročo jušno osnovo in rahlo kuhljamo slabih 15 minut. Ko so kroglice kuhane, pripravimo še omako. Jušno osnovo (7 do 8 dl) precedimo v kozico, kroglice pa v pokriti posodi na toplem prihranimo v preostali jušni osnovi. Paradižnike blanširamo, razrežemo na četrtine in skozi cedilo pretlačimo v pripravljeno jušno osnovo. Dodamo smetano in česen ter zavremo.
Jedilni škrob gladko zmešamo z nekaj hladne vode, med rahlim vretjem vmešamo v omako, da se zgosti. Dodamo sok in pehtranove lističe, posolimo in pustimo stati nekaj minut; na koncu vmešamo hladno maslo in omako po okusu začinimo. Mesne kroglice poberemo s penovko iz jušne osnove. Nadevamo jih v primerne skledice, dolijemo omako in postrežemo s hrustljavim kruhom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.