Sestavine

mesne kroglice

  • 1 čebula
  • 1 lovorov list
  • 1 nageljnova žbica
  • 2 l telečje jušne osnove (lahko jo nadomestimo s piščančjo ali zelenjavno)
  • 1 strok rdečega čilija
  • 1 žlica suhih gob
  • 100 g toasta
  • 5 žlic mleka
  • 5 vloženih filejev sardonov (inčunov)
  • 500 g mlete teletine
  • 2 jajci
  • 1 žlička ostre gorčice
  • ½ žličke naribane limonove lupinice
  • 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja
  • muškatni orešek
  • sol

omaka

  • 10 srednje debelih paradižnikov
  • 1 dl sladke smetane
  • 1 strok česna (tanke rezinice)
  • 2 žlici jedilnega škroba
  • kanček limonovega soka
  • 2 žlici grobo narezanih pehtranovih lističev
  • sol
  • 1 žlica hladnega masla

Priprava

1.

Najprej pripravimo mesne kroglice. Čebulo olupimo in nanjo položimo lovorov list, ki ga pritrdimo z nageljnovo žbico. V loncu zavremo jušno osnovo in damo vanjo čebulo, očiščen strok čilija (odstranimo semena in bele nitke) in suhe gobe. Jušno osnovo segrevamo 20 minut, ne da bi zavrela.

2.

S toasta odstranimo skorjo in ga narežemo na drobne kocke. Damo jih v posodo in prelijemo z mlekom. Fileje sardonov odcedimo, narežemo na koščke, nato pa z mletim mesom in preostalimi sestavinami dodamo k zmehčanemu toastu ter vse skupaj dobro premešamo.

3.

Iz mase naredimo z vlažnimi rokami približno 3 cm debele kroglice. Damo jih v vročo jušno osnovo in rahlo kuhljamo slabih 15 minut. Ko so kroglice kuhane, pripravimo še omako. Jušno osnovo (7 do 8 dl) precedimo v kozico, kroglice pa v pokriti posodi na toplem prihranimo v preostali jušni osnovi. Paradižnike blanširamo, razrežemo na četrtine in skozi cedilo pretlačimo v pripravljeno jušno osnovo. Dodamo smetano in česen ter zavremo.

4.

Jedilni škrob gladko zmešamo z nekaj hladne vode, med rahlim vretjem vmešamo v omako, da se zgosti. Dodamo sok in pehtranove lističe, posolimo in pustimo stati nekaj minut; na koncu vmešamo hladno maslo in omako po okusu začinimo. Mesne kroglice poberemo s penovko iz jušne osnove. Nadevamo jih v primerne skledice, dolijemo omako in postrežemo s hrustljavim kruhom.

24