Sestavine

  • 85 g na soncu posušenih in v olje vloženih paradižnikov
  • 2–3 žlice olja od paradižnikov
  • 1 kg svinjskega plečeta
  • 2 žlici moke
  • 400 g šalotke
  • 1 čebula
  • 3 lovorovi listi
  • nekaj vejic timijana
  • 5 strokov česna
  • 4 dl rdečega vina
  • 1 rezina pomarančne lupine
  • sok 1 pomaranče
  • 3,5 dl piščančje jušne osnove
  • 400 g nasekljanega paradižnika iz pločevinke
  • 800 g večjih krompirjev
  • 70 g odcejenih črnih oliv

Priprava

1.

V večji nepregorni posodi segrejemo žlico olja od paradižnikov. Meso narežemo na kocke, posolimo in povaljamo v moki. Odvečno moko odstranimo, kocke svinjine pa prepražimo na olju; verjetno ne bomo mogli popeči vsega mesa hkrati, zato to naredimo v dveh delih. Če je potrebno, dodamo še malo olja za peko drugega dela mesa. Hrustljavo pečene kocke shranimo v veliko skledo.

2.

Šalotke, čebulo in česen olupimo, šalotke pustimo cele, čebulo in česen pa narežemo na tanke rezine. V posodo, v kateri smo pekli meso, damo žlico olja, šalotke, čebulo, lovorove liste in vejice timijana ter pražimo 5 minut, da vse skupaj le rahlo porjavi. Primešamo česen in grobo narezane posušene paradižnike ter pražimo še kakšno minuto, nato vse skupaj stresemo v skledo k svinjini.

3.

V isto posodo nato vlijemo vino in pomarančni sok ter dodamo še rezino pomarančne lupine. Zavremo in pustimo močno vreti približno 5 minut, nato v omako dodamo svinjino s čebulo in šalotkami.

4.

Pečico segrejemo na 160 °C. Krompir olupimo, razpolovimo in narežemo na debelejše rezine. Dodamo ga k mesu, prilijemo še juho in paradižnik, dodamo olive in segrejemo; pazimo, da je krompir potlačen v tekočino. Posodo pokrijemo tako, da je na eni strani še vedno malo priprta, postavimo jo v pečico in dušimo 2 uri in pol. Meso naj se tako zmehča, da ga lahko z žlico razpolovimo. Iz posode odstranimo morebitno maščobo, jed pa pred postrežbo pustimo nekaj minut počivati.

34