Svinjina s pomarančo, olivami in lovorom
Mehko meso, prelito z vinom, mediteranske olive, paradižnik in lovor … vsi bodo zahtevali še!
Svinjina s pomarančo, olivami in lovorom
Mehko meso, prelito z vinom, mediteranske olive, paradižnik in lovor … vsi bodo zahtevali še!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2013
ČAS PRIPRAVE: 3 ure 15 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 85 g na soncu posušenih in v olje vloženih paradižnikov
- 2–3 žlice olja od paradižnikov
- 1 kg svinjskega plečeta
- 2 žlici moke
- 400 g šalotke
- 1 čebula
- 3 lovorovi listi
- nekaj vejic timijana
- 5 strokov česna
- 4 dl rdečega vina
- 1 rezina pomarančne lupine
- sok 1 pomaranče
- 3,5 dl piščančje jušne osnove
- 400 g nasekljanega paradižnika iz pločevinke
- 800 g večjih krompirjev
- 70 g odcejenih črnih oliv
Priprava
V večji nepregorni posodi segrejemo žlico olja od paradižnikov. Meso narežemo na kocke, posolimo in povaljamo v moki. Odvečno moko odstranimo, kocke svinjine pa prepražimo na olju; verjetno ne bomo mogli popeči vsega mesa hkrati, zato to naredimo v dveh delih. Če je potrebno, dodamo še malo olja za peko drugega dela mesa. Hrustljavo pečene kocke shranimo v veliko skledo.
Šalotke, čebulo in česen olupimo, šalotke pustimo cele, čebulo in česen pa narežemo na tanke rezine. V posodo, v kateri smo pekli meso, damo žlico olja, šalotke, čebulo, lovorove liste in vejice timijana ter pražimo 5 minut, da vse skupaj le rahlo porjavi. Primešamo česen in grobo narezane posušene paradižnike ter pražimo še kakšno minuto, nato vse skupaj stresemo v skledo k svinjini.
V isto posodo nato vlijemo vino in pomarančni sok ter dodamo še rezino pomarančne lupine. Zavremo in pustimo močno vreti približno 5 minut, nato v omako dodamo svinjino s čebulo in šalotkami.
Pečico segrejemo na 160 °C. Krompir olupimo, razpolovimo in narežemo na debelejše rezine. Dodamo ga k mesu, prilijemo še juho in paradižnik, dodamo olive in segrejemo; pazimo, da je krompir potlačen v tekočino. Posodo pokrijemo tako, da je na eni strani še vedno malo priprta, postavimo jo v pečico in dušimo 2 uri in pol. Meso naj se tako zmehča, da ga lahko z žlico razpolovimo. Iz posode odstranimo morebitno maščobo, jed pa pred postrežbo pustimo nekaj minut počivati.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.