Sestavine

  • 600 g špagetov
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 300 g slanine guanciale (ali prekajene slanine)
  • 2 jajci
  • 100 g sira pecorino romano (ali parmezana)
  • sol
  • sveže mleti črni poper
  • parmezan za posip
  • peteršilj za posip (po želji)

Priprava

1.

Večjo ponev močno segrejemo, nato temperaturo znižamo. Slanino narežemo na trakove in jih na nizki temperaturi počasi pražimo 5 do 7 minut. Vsako minuto ponev malo potresemo, da se slanina ne zalepi na dno. Ko je slanina po robovih zapečena, jo odstavimo in preložimo na krožnik, maščobo v ponvi pa prihranimo.

2.

Medtem jajci ubijemo v posodico, z vilicami razlijemo rumenjaka, a jajc ne razžvrkljamo v celoti.  Naribamo sir in ga primešamo jajcem. V velikem loncu zavremo vodo, jo solimo in v njej skuhamo špagete na zob.

3.

Špagete odcedimo in nekaj tekočine prihranimo, da z njo po želji prilagodimo gostoto omake. V še toplo ponev z maščobo dodamo testenine, nato pa dodamo mešanico jajc in sira, začinimo s poprom ter dobro premešamo. Po vrhu razporedimo prihranjeno slanino, posujemo s še malo sira pekorino in postrežemo.

29