Špageti alla carbonara
Italijanska klasika iz Rima
Špageti alla carbonara
Italijanska klasika iz Rima
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2011
ČAS PRIPRAVE: 25 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 600 g špagetov
- 2 žlici oljčnega olja
- 300 g slanine guanciale (ali prekajene slanine)
- 2 jajci
- 100 g sira pecorino romano (ali parmezana)
- sol
- sveže mleti črni poper
- parmezan za posip
- peteršilj za posip (po želji)
Priprava
Večjo ponev močno segrejemo, nato temperaturo znižamo. Slanino narežemo na trakove in jih na nizki temperaturi počasi pražimo 5 do 7 minut. Vsako minuto ponev malo potresemo, da se slanina ne zalepi na dno. Ko je slanina po robovih zapečena, jo odstavimo in preložimo na krožnik, maščobo v ponvi pa prihranimo.
Medtem jajci ubijemo v posodico, z vilicami razlijemo rumenjaka, a jajc ne razžvrkljamo v celoti. Naribamo sir in ga primešamo jajcem. V velikem loncu zavremo vodo, jo solimo in v njej skuhamo špagete na zob.
Špagete odcedimo in nekaj tekočine prihranimo, da z njo po želji prilagodimo gostoto omake. V še toplo ponev z maščobo dodamo testenine, nato pa dodamo mešanico jajc in sira, začinimo s poprom ter dobro premešamo. Po vrhu razporedimo prihranjeno slanino, posujemo s še malo sira pekorino in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.