Solata z radičem, jabolki, orehi in makovim prelivom
Pisana in hrustljava
Solata z radičem, jabolki, orehi in makovim prelivom
Pisana in hrustljava
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2011
ČAS PRIPRAVE: 15 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g solatnih listov različnih hrustljavih vrst zelenih solat
- 2 glavici rdečega radiča
- 2 jabolki
- 100 g praženih orehov
- 150 g češnjevih paradižnikov
preliv
- 5 žlic rastlinskega olja
- 5 žlic medu
- 5 žlic limonovega soka
- 1 zvrhana žlica gorčice (najbolje dijonske)
- 1 žlica makovih semen
- majhna šalotka, drobno sesekljana
- sol
- poper
Priprava
Zelenjavo operemo. Solato otrebimo, češnjeve paradižnike razpolovimo, jabolkoma odstranimo pečke in ju razrežemo na tanke krhlje. Orehe grobo sesekljamo, nekaj pa jih prihranimo za okras.
Sestavine za preliv dobro zmešamo (nekaj makovih semen prihranimo). Uporabimo lahko kozarec s tesno prilegajočim se pokrovom, vanj prestavimo vse sestavine, ga zapremo s pokrovom in močno pretresemo. Preliv lahko pripravimo tudi prejšnji dan in ga shranimo v hladilniku.
Solatne liste, paradižnik, jabolka, sesekljane orehe in preliv premešamo v večji skledi, nato pa vse sestavine prenesemo na podolgovat pladenj in jih posujemo s prihranjenimi makovimi semeni in orehovimi jedrci.
Nasvet
Solatni preliv lahko pripravimo dva dni pred slavnostnim kosilom ali večerjo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.