Solata z grozdjem, roquefortom, radičem in karameliziranimi orehi
V tej solati se družijo kislo in sladko, hrustljavo in kremasto.
Solata z grozdjem, roquefortom, radičem in karameliziranimi orehi
V tej solati se družijo kislo in sladko, hrustljavo in kremasto.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2012
ČAS PRIPRAVE: 15 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 žlica masla
- 2 žlici sladkorja
- 50 g navadnih ali ameriških orehov (pekan)
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 glavi belgijskega radiča (vitlof)
- 100 g rukole
- 50 g grozdja (muškat)
- 150 g sira roquefort
- sol
- poper
- malo olja
Priprava
Najprej karameliziramo orehe. V manjši ponvi segrejemo maslo s sladkorjem, vmešamo orehe in jih na nizki temperaturi pražimo 5 minut, da postanejo hrustljavi in so v celoti obdani s sladkornim maslom. Stresemo jih na naoljen papir za peko in jih pustimo, da se malo ohladijo, nato jih grobo nasekljamo. Pripravimo še preliv tako, da zmešamo kis z oljem, po okusu pa dodamo še malo soli in popra.
V solatno skledo natrgamo liste radiča in jim dodamo še rukolo. Grozdje operemo, jagode razpolovimo in jim odstranimo pečke. Vse sestavine stresemo v skledo, prelijemo s skoraj vsem prelivom in nežno premešamo. Razporedimo na 4 postrežne krožnike, posujemo z zdrobljenim sirom in karameliziranimi orehi, prelijemo s preostalim prelivom in postrežemo.
Nasvet
Solato lahko pripravimo tudi s kakšnim drugim sirom z modro plesnijo, vendar je z roquefortom najboljša.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.