Sestavine

  • 1 žlica masla
  • 2 žlici sladkorja
  • 50 g navadnih ali ameriških orehov (pekan)
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 glavi belgijskega radiča (vitlof)
  • 100 g rukole
  • 50 g grozdja (muškat)
  • 150 g sira roquefort
  • sol
  • poper
  • malo olja

Priprava

1.

Najprej karameliziramo orehe. V manjši ponvi segrejemo maslo s sladkorjem, vmešamo orehe in jih na nizki temperaturi pražimo 5 minut, da postanejo hrustljavi in so v celoti obdani s sladkornim maslom. Stresemo jih na naoljen papir za peko in jih pustimo, da se malo ohladijo, nato jih grobo nasekljamo. Pripravimo še preliv tako, da zmešamo kis z oljem, po okusu pa dodamo še malo soli in popra.

2.

V solatno skledo natrgamo liste radiča in jim dodamo še rukolo. Grozdje operemo, jagode razpolovimo in jim odstranimo pečke. Vse sestavine stresemo v skledo, prelijemo s skoraj vsem prelivom in nežno premešamo. Razporedimo na 4 postrežne krožnike, posujemo z zdrobljenim sirom in karameliziranimi orehi, prelijemo s preostalim prelivom in postrežemo.

Nasvet

Solato lahko pripravimo tudi s kakšnim drugim sirom z modro plesnijo, vendar je z roquefortom najboljša.

20