Sestavine

  • šop belušev
  • 200 g sladkornega graha
  • 150 g svežega ali zamrznjenega graha
  • 600 g kuhanega piščančjega mesa brez kože in kosti
  • 250 g redkvic
  • 1 rdeča čebula
  • 1 večja hrustljava zelena solata
  • pest grahovih poganjkov (po želji)

bezgov preliv

  • 2 žlici bezgovega sirupa
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • sok in lupina 1 velike limone
  • 3 žlice ekstra deviškega repičnega olja
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Belušem odrežemo olesenele konce in jih zavržemo (ali pa jih prihranimo za juho) ter stebla po dolžini prerežemo na pol. Srednje veliko kozico napolnimo z vodo in jo zavremo. Večjo skledo napolnimo z ledeno mrzlo vodo. Beluše damo v kozico z vrelo vodo, po minuti dodamo sladkorni grah, po 30 sekundah grah in vse kuhamo še pol minute, nato zelenjavo odcedimo in stresemo v skledo z ledeno vodo, ki zelenjavo zelo hitro ohladi in pripomore k temu, da ostane hrustljava in barvita. Zelenjavo po 1 do 2 minutah odcedimo, cedilo z zelenjavo damo na stran in pripravimo preostale sestavine.

2.

Skledo obrišemo do suhega, vanjo damo vse sestavine za preliv in dobro zmešamo. Piščančje meso natrgamo in ga damo v skledo s prelivom. Redkvice narežemo na rezine, solatne liste natrgamo, čebulo pa razpolovimo in tanko narežemo. Svežo in blanširano zelenjavo dodamo v skledo in dobro premešamo, najbolje kar z rokami, da se preliv enakomerno razporedi. Solato naložimo na pladenj ali velik krožnik in jo po želji posipamo z grahovimi poganjki. Takoj postrežemo.

11