Solata s pečenim sirom, čičerko in limeto
Solata s pečenim sirom, čičerko in limeto
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2014
ČAS PRIPRAVE: 25 min
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 100 g stročjega fižola
- 300 g kuhane čičerke (pločevinka 400 g)
- naribana lupina in sok 1 limete
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- ½ rdečega čilija
- ½ rdeče čebule
- 2 pečeni vloženi papriki
- 100 g češnjevih paradižnikov
- pest rukole
- šopek peteršilja
- 150 g sira za žar
- sol
- poper
Priprava
Stročji fižol očistimo, narežemo in kuhamo v vreli vodi 3 minute, da se malo zmehča. Čičerko odcedimo, splaknemo, po 2 minutah dodamo fižolu in kuhamo še minuto. Medtem čiliju odstranimo semena, ga narežemo na trakove in pripravimo preliv: v veliki skledi zmešamo lupino in limetin sok s tremi žlicami oljčnega olja in čilijem. Začinimo s soljo in poprom. Odcedimo fižol in čičerko in ju, ko sta še topla, zmešamo s prelivom.
Rdečo čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Prelijemo jo z vrelo vodo in pustimo 5 minut, da se zmehča, nato vodo odlijemo in čebulo splaknemo. Pečeni papriki odcedimo in narežemo, češnjeve paradižnike razpolovimo. Fižolu in čičerki dodamo papriki, paradižnike, rukolo, nasekljan peteršilj in zmehčano čebulo. Dobro premešamo, da se preliv razporedi, in solato porazdelimo na dva krožnika.
Sir narežemo na rezine. V ponvi segrejemo preostalo olje in rezine sira pečemo na vsaki strani približno minuto, da nastane lepa zlata skorjica, nato jih položimo na pripravljeno solato in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.