Slasten korenčkov kolač
Korenja v kolaču sploh ne boste prepoznali.
Slasten korenčkov kolač
Korenja v kolaču sploh ne boste prepoznali.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Oktober 2019
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 15 min
KOLIČINA: 15 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 175 g svetlega sladkorja muskovado
- 1,75 dl sončničnega olja
- 3 velika jajca
- 150 g naribanega korenja
- 100 g rozin
- naribana lupinica 1 velike pomaranče
- 175 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička mletega cimeta
- ½ žličke sveže naribanega muškatnega
obliv
- 175 g sladkorja v prahu
- 1 ½–2 žlici pomarančnega soka
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Dno in obod pekača s stranico 18 cm namažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko.
Sladkor, olje in rahlo razžvrkljana jajca damo v skledo in jih nežno zmešamo s kuhalnico. Primešamo nariban korenček, rozine in naribano pomarančno lupinico. Moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, cimet in muškatni orešek presejemo v skledo. Zmešamo s korenčkovo zmesjo. Mešanica bo precej mehka in skoraj tekoča. Nalijemo jo v pekač in pečemo 40 do 45 minut oziroma toliko časa, da je pecivo na sredini čvrsto in prožno na dotik.
Pustimo, da se kolač 5 minut ohlaja v pekaču, nato ga zvrnemo na kuhinjsko mrežico, odluščimo papir in pustimo, da se popolnoma ohladi. (Zdaj lahko kolač zamrznemo.)
Za obliv v skledici gladko zmešamo sladkor v prahu in pomarančni sok – obliv naj bo približno tako gost kot nestepena sladka smetana. Kolač preložimo na servirni krožnik in ga drzno pobrizgamo z oblivom sem in tja, tako da na površini naslikamo diagonalne črte in se obliv preliva prek robov.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.