Rulada z brusnicami in temno čokolado
Popolna sladko kiselkasta rulada
Rulada z brusnicami in temno čokolado
Popolna sladko kiselkasta rulada
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2011
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 10 min + hlajenje
KOLIČINA: 12 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
biskvit
- 50 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 25 g kakava
- 50 g mletih mandljev
- 5 jajc
- 100 g sladkorja
nadev
- 500 g maskarponeja
- naribana lupina 1 pomaranče
- 300 g domače brusnične omake
obloga
- 180 g temne čokolade
- 150 g zmehčanega masla
- 40 g sladkorja
- 2 žlici vode
- nekaj kapljic limonovega soka
- lovorovi listi, brusnice in sladkor v prahu za okras
Priprava
Pečico segrejemo na 190 °C. Pekač obložimo s papirjem za peko. Moko, pecilni prašek in kakav zmešamo in presejemo v skledo. Zmesi primešamo še mandlje. Jajca v veliki skledi močno penasto stepemo s sladkorjem. Stepamo jih toliko časa, da masa postane gosta in bledorumena in na njej ostane sled, ko izvlečemo stepalno metlico (5 do 10 minut).
V jajčno maso previdno po korakih vmešamo mešanico suhih sestavin. Vlijemo jo v pekač, enakomerno razmažemo in pečemo 12 do 15 minut. Pečen biskvit eno minuto pustimo v pekaču, nato ga zvrnemo na drug kos papirja za peko, ki smo ga potresli z malo kristalnega sladkorja. Papir, na katerem se je biskvit pekel, odstranimo, biskvit pa skupaj z novim papirjem zvijemo v rulado in pustimo, da se ohladi.
Maskarpone zmešamo s pomarančno lupino. Ohlajen biskvit odvijemo, premažemo s sirom maskarpone, obložimo z gosto brusnično omako in s papirjem za peko ponovno tesno zvijemo. Rulado preložimo na servirni pladenj, pokrijemo in postavimo na hladno, medtem ko pripravljamo oblogo.
Čokolado razlomimo in jo med mešanjem v vodni kopeli stopimo. Odstavimo jo in pustimo 10 minut, da se ohladi, vendar mora biti še vedno mehka.
Medtem sladkor z malo vode in limonovim sokom skuhamo do nitke (glej nasvet), nato sirup ohladimo. Penasto stepemo maslo. Ohlajen sirup med stalnim mešanjem počasi dodajamo maslu. Krema postane mehka; mešamo tako dolgo, da se zgosti in speni. Vmešamo še čokolado in kremo pustimo 20 minut, da se strdi.
Z masleno-čokoladno kremo premažemo rulado in z lopatko dekorativno ponazorimo deblo, ki ga okrasimo z lovorovimi listi in brusnicami ter po želji potresemo s sladkorjem v prahu. Rulado hranimo na hladnem, najmanj pol ure pred serviranjem pa jo postavimo na sobno temperaturo, da se krema in nadev zmehčata.
Nasvet
Namesto omake lahko uporabimo tudi brusnični džem ali pa drugo sadje, npr. maline.
Kuhan sladkor uporabimo, če želimo popolnima gladko kremo. Masleno kremo lahko naredimo tudi tako, da penasto stepemo maslo in sladkor v prahu, vendar tako pripravljena krema ne bo popolnoma gladka.
Kuhanje sladkorja do nitke pomeni, da sladkor z malo vode in nekaj kapljic limonovega soka (na 250 g sladkorja običajno vzamemo 1,5 dl vode) kuhamo do 105 °C. Če nimamo kuhinjskega termometra, preizkusimo tako, da palec in kazalec potopimo v ledeno mrzlo vodo, nato ju hitro namočimo v sirup, prste stisnemo in razširimo. Med prstoma se potegne tanka sladkorna nit.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.