Sestavine

  • 400 g svežih ali zamrznjenih lignjev
  • 300 g riža za rižoto
  • 2 čebuli
  • 2–4 stroki česna
  • 0,75 dl oljčnega olja
  • 1 kozarec belega vina
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 1,5 litra zelenjavne ali ribje jušne osnove
  • sol in poper
  • pest sesekljanega svežega peteršilja za posip

Priprava

1.

Lignje dobro očistimo in narežemo na kolobarje. S kuhinjsko brisačo jih dobro osušimo. Česen in čebulo olupimo in drobno sesekljamo.

2.

V veliki ponvi segrejemo olje in na njem do mehkega prepražimo čebulo in česen. Dodamo lignje in jih na srednjem ognju dušimo 10 minut. Vmes jih med mešanjem večkrat zalijemo z vinom. Ko se lignji zmehčajo, jih začinimo s soljo in poprom, dodamo paradižnikovo mezgo, previdno premešamo in dodamo riž.

3.

Zalijemo z zajemalko zelenjavne ali ribje jušne osnove, in ko riž tekočino posrka, dodamo naslednjo zajemalko osnove. To ponavljamo in pri tem nenehno mešamo, da se riž zmehča (približno 20 minut). Ponev odstavimo z ognja, pokrijemo s pokrovko in pustimo počivati približno 3 minute. Posujemo s peteršiljem in postrežemo.

2